utorak, 24. travnja 2012.

Zašto se mora govoriti o klimatskim promjenama?


Prošao je DAN PLANETE. 22. travanj koji se slavi već oko 40 godina .  Vidjeli smo  državne dužnosnike zajedno s TV snimateljima,  kako skupljaju  različiti otpad po divljim smetlištima. Doznajemo iz tiska, kako se ministrica okoliša i prvi potpredsjednik Vlade ne slažu glede gradnje solarnih elektrana ,koje su preskupe, ali manje onečišćuje okoliš.
Ako se  pogleda ovo 17 minutno predavanje s hrvatskim titlom  o klimatskim promjenama,    dobit ćemo bolji uvid u ovu problematiku, koja je bitna prije svega, za našu djecu i unuke. Prema tome, kliknite i zamislite se:

http://www.ted.com/talks/lang/hr/james_hansen_why_i_must_speak_out_about_climate_change.html

Na mnoge načine možemo bez državnih dužnosnika pozitivno djelovati na naš okoliš.
Na DAN PLANETE žene iz udruge  ETNO FLETNO   su prikazivale u Grdanjcima kraj Bregane pranje rublja,  kako su ga prale naše bake. Može li se   sugerirati današnjim ljudima (muškarcima i ženama) da ponekad malo rublja operu i na ruke, a ne pomoću perilice, koja je  veliki potrošač električne energije?

 Prema statističkim podacima perilica se godišnje koristi 270 puta u EU domaćinstvu. Prosječne  perilice godišnje troše od 600 do 800 kWh električne struje ili od 1800 do 2400 kWh primarne energije "uskladištene" u ugljenu ili plinu. Nije loše da se zna, kako se za proizvodnju 1 kWh električne energije emitira 0,6 kg ugljičnog dioksida u atmosferu. Danas postoje  energetski učinkovite perilice (s (oznakom  A )   koje troše za pranje samo 1,14 kWh  dok starije perilice troše 2,34 kWh po kilogramu rublja. Vode se u prosjeku troši  oko 12 litara po kilogramu  rublja.
Dobrim gospodarenjem  kod pranja  rublja  može se godišnje  uštedjeti 108 kWh električne struje. Dakle,  pravilnim izborom programa pranja, ovisno o količini rublja, temperaturi i vremenu pranja, te primjenom kišnice (vlastito iskustvo) može se uštedjeti i na deterdžentu čime se sveukpno  manje onečišćuje okoliš .
Prezentacija pranja rublja udruge ETNO FLETNO

4 komentara:

  1. Sto godišnja energetska industrija je svoje odradila, tu vise radnih mjesta nema, a virtualni posao jos ne daje dobro placena radna mjesta masovno. Jedna privreda pala, a druga se jos nije digla. Vrijeme drustvenih mreza i mikro financiranje je tek na pocetku. Na primjer, ovu moju knjigu prodajem za 1 kn: http://www.e92.hr/EKnjizara/detalji.aspx?artikal=217 Nisam uveo karticno placanje jer su ove cijene jos previsoke za mene: http://www.t-com.hr/poslovni/kzona/cjenici/int_etrgovina.asp
    Internet bankarstvo je uzelo 2 kn mom kupcu knjige od 1 kn.
    Ni T-Com i njegova usluga karticnog placanja, niti internet bankarstvo, niti ostale naknade i porezi ne prepoznaju situaciju u kojoj je jedna industrija prestala a druga se jos nije digla na noge. Sad bi svi trebali gledati skalabilno. To znaci, pocetnike u novoj industriji koji daju besplatno kao reklama, koji nude za 1 kn kao svoju reklamu jer nemaju pocetni kapitalnego svoju pamet i ucenje, trebalo bi tretirati kao nano-poduzetnik i sve mu naplacivati u lipama. Kako on bude rastao tako ce dolaziti u kategorije mikro, mini, maxi....
    Dok te druge sluzbe ne vide da im je bolje uzeti 1 lipu nego nista, nama koji zelimo zivjeti od virtualnog svijeta preostaje da ucimo i na polju ustede energije jer cemo si tako omoguciti rad na internetu s malim prihodima ili nikakvim. Na kraju krajeva, svako nepotrebno trosenje je neznanje i lijenost iz koje izlazi to da cemo morati raditi bilo sto, a ne ono sto volimo, kako bismo mogli placati nasu nepotrebno utrosenu energiju, nase neznanje. Ne moramo ici prati na rijeku rublje, ali mozemo procitati upute za rad perilica, prouciti deterdzente, prouciti naplatne sustave struje, pa odabrati sto je najbolje za nas. Tako sa svim ostalim uredjajima i nasim ostalim navikama.
    Hvala Joza na izvanrednim tekstovima o pametnom ulaganju energije, kojem nas ucis. Ono sto je najlakse, to je za nas i najgore. Najlaksa skola, najlaksi fakultet, najlaksi put u zivotu, najlakse je ne misliti o trosenju energije, najlakse, najlakse, najlakse.... na kraju za nas ispadne najteze moguce!

    OdgovoriIzbriši
  2. Google je prvi uveo mikrofinanciranje tako sto je omogucio svakome da se reklamira za koliko hoce, pa cak i za 1 lipu. Ako se malo potrudite i proucite Google AdWords vidjet cete da mozete jako dobro proci ako jedan klik stavite da cete platiti 1 lipu. Taj jedan klik vam moze dovesti kupca isto kao da ste klik platili 100$. Mikrofinanciranje je kao i drustvene mreze, jer to dvoje ide zajedno, usko vezano za populacijski rast, a to je rast koji preko noci ode u oblake. Samo treba znati i imati pregled situacije i vidjeti sto se ne vidi tako lako.

    OdgovoriIzbriši
  3. Link kojeg Joža navodi sam posjetio i pogledao cijeli film. Izvanredni predavac je na kraju rekao: da smo poceli 2005. godine s mjerama zaustavljanja staklenika, kostalo bi to svaku zemlju 5% BND godisnje, ako pocnemo danas kostat ce 6%, a ako pocnemo za 10 godina kostat ce 15% a mozda ce biti i nezaustavljivo. To je populacijska jednadzba, populacijski graf, koji ide ovako: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 526, 1024... kad krene ode jako brzo u nebo, u kratkom vremenu. Ono sto nas zavarava kod populacijskog grafa je spori proces od 0 do 1. Svaki populacijski graf kao da se pritajio, dugo "hoda" prakticki po nuli, a onda odjednom pravo u nebo! Tad je kasno za sve. Tad nema povratka. To je kao ispaljeni metak. Ne mozes ga vratiti. Ne znam kad je ovaj film, ali u knjizi Aboundance citam da su procesi zastite pokrenuti, sto vidimo da se vise govori i investira u obnovljive izvore energije, a sve vise je ljudi kao Joza koji nas uce odrzivom ponasanju, odrzivim navikama zivota. Vjerujem u svijet i da ce se poceti paziti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaduživanje i kamatna funkcija eksponencijalnog izgleda govori u tom smislu.Mala kamatna stopa u eksponentu funkcije tvog zaduživanja od tebe napravi za 25 godina dužnika izgubivši sve što su ti djedovi i roditelji ostavili u baštinu

    OdgovoriIzbriši