1.Uz financijsku
pomoć društva inženjera i tehničara
DITS Samobor izdao sam knjigu Svjedočanstvo
o održivosti u nakladi od 300 komada. Knjiga sadrži osamnaest tekstova
s mog bloga Ekovalen što mi nije bilo lako odabrati jer postove pišem već osam
godina. Nakana mi je bila zaokupiti pažnju šire
čitalačke publike o ekološkim i
gospodarstvenim problemima. Zbog toga su opisani problemi društva, okoliša i gospodarstva
od hrane, energije, vode, proizvodnje, potrošnje, prometa do otpada . U knjizi se spominju
i aktualne klimatske promjene koje su baš danas u centru pažnje. Dok ovo pišem u poljskom gradu Katovicama upravo
se održava veliki skup znanstvenika koji se bave problemima promjene klime.
2.Predgovor
knjizi napisala je dr. sci. Jasenka
Biščan dipl. ing. kemije koja je
istaknula - Kao što je
vidljivo iz ove knjige Joža koristi tehničke dobrobiti našeg doba. Osnovao je
svoj blog ekovalen.blogspot.com i
nastoji podijeliti svoja razmišljanja sa svima koji gaje interes za pitanja
racionalnog razvoja gospodarstva usklađenog s potrebama prirode koja nas
okružuje. Razmišlja o tome kako
ostvariti željeni napredak kojemu, po svojoj naravi, ljudski rod stremi a da
pritom nemamo onaj destruktivni pristup – mi ćemo sebi osigurati ono što nam
znanstvena i tehničko-tehnološka dostignuća omogućuju, a generacije koje dolaze
bavit će se posljedicama. Ono o čemu govori Joža jest održivi razvoj, dakle, razvoj – DA – pa zaboga, inženjeri smo, no
razvoj po svaku cijenu, bez bistre svijesti o tome što su momentalne, ali i s
vremenom očekivane posljedice ipak – NE.
Dalje dr. Jasenka Bišćan navodi - Zašto Joža svjedoči o održivosti i pritom
spominje svoje pretke, djedove, bake i roditelje prije svega? Zbog toga što on
po svojim godinama još gaji sjećanja na vremena kada se osmišljenim postupcima
u kućanstvu, na njivama, u dvorištima,
nekako prirodno održavala ta neophodna ravnoteža s više međusobno uvjetovanih
procesa. Održivost, o kojoj je ovdje riječ, autor gleda u velikoj mjeri kroz
proizvodnju hrane gdje su: racionalno korištenje energije, alati i tehnologija
proizvodnje hrane i utjecaj na okoliš u čvrstoj međusobnoj vezi. Okopavanje
kukuruza motikom kao što se radilo u tradicionalnoj agrarnoj proizvodnji, o
čemu Joža svjedoči s velikim žarom i s druge strane pojava robotike u
proizvodnji hrane, samo na prvi pogled nemaju poveznicu. Autorova je teza da
održiva poljoprivredna proizvodnja traži ljudske radne ruke. Joža kaže: - Nije to krik za povratak na staro no
svakako je smjernica za povećanje broja poljodjelaca po hektaru neobrađene
zemlje
3.Prezentacija knjige bila je u Pop up kinu u Samboru 28. XI. 2018, pred sedamdesetak posjetitelja, a prezenter je bio dr. sc. Zvonimir Jakobović. Njega se dojmio podatak kako kod naših djedova nije bilo smeća o čemu autor svjedoči. Svi smo svjesni kako danas ne znamo što učiniti sa 600 kg smeća koliko prosječno proizvodi godišnje suvremeni čovjek u današnjim gradovima. Problem otpada ne može se riješiti samo deklaracijama nego strpljivim radom od izobrazbe do djelovanja svih članova društva. Doktor Jakobović smatra kako knjigu treba dati u školske biblioteke jer ne smijemo djecu zbog uzrasta podcjenjivati glede shvaćanja današnjih problema. Djecu valja što ranije upoznati s problemima svih članova društva.
3.Prezentacija knjige bila je u Pop up kinu u Samboru 28. XI. 2018, pred sedamdesetak posjetitelja, a prezenter je bio dr. sc. Zvonimir Jakobović. Njega se dojmio podatak kako kod naših djedova nije bilo smeća o čemu autor svjedoči. Svi smo svjesni kako danas ne znamo što učiniti sa 600 kg smeća koliko prosječno proizvodi godišnje suvremeni čovjek u današnjim gradovima. Problem otpada ne može se riješiti samo deklaracijama nego strpljivim radom od izobrazbe do djelovanja svih članova društva. Doktor Jakobović smatra kako knjigu treba dati u školske biblioteke jer ne smijemo djecu zbog uzrasta podcjenjivati glede shvaćanja današnjih problema. Djecu valja što ranije upoznati s problemima svih članova društva.
Predsjednik
društva DITS, Stjepan Črnjak dipl. ing. građ. istaknuo je: - Vjerujem
da će ova knjiga naići na interes čitatelja
koji traže informacije iz područja okoliša i kako ga zaštiti od onečišćenja.
4.Autor navodi i savjete kako postići održivost koja danas postaje vrlo aktualna. Primjerice, bolje uštedjeti litru bezina nego je proizvesti, što se najlakše postiže toplinskom zaštitom zgrade. Učinkovito korištenje energije u zgradstvu bilo je dio mojeg posla u tvrtki Samoborka.
U knjizi je i pojmovnik koji čitatelju olakšava praćenje teksta s tehničko-ekonomskom problematikom. Knjiga je tiskana na recikliranom papiru i sadrži velik broj poveznica preko QR koda na mnoge druge slične tekstove koje je autor ranije objavljivao. Reciklirani papir je skuplji negoli obični tiskarski, ali valja navesti kako nije porušeno nijedno novo drvo za tiskanje ove knjige.
4.Autor navodi i savjete kako postići održivost koja danas postaje vrlo aktualna. Primjerice, bolje uštedjeti litru bezina nego je proizvesti, što se najlakše postiže toplinskom zaštitom zgrade. Učinkovito korištenje energije u zgradstvu bilo je dio mojeg posla u tvrtki Samoborka.
U knjizi je i pojmovnik koji čitatelju olakšava praćenje teksta s tehničko-ekonomskom problematikom. Knjiga je tiskana na recikliranom papiru i sadrži velik broj poveznica preko QR koda na mnoge druge slične tekstove koje je autor ranije objavljivao. Reciklirani papir je skuplji negoli obični tiskarski, ali valja navesti kako nije porušeno nijedno novo drvo za tiskanje ove knjige.
5.Moje
svjedočenje je i vizualno obrađeno dokumentarnim filmom od 14 minuta. Poštovani
kolega Antun Bišćan dipl. ing. kemije
koji ima svoj ATB studio za snimanje filmova snimio je kadrove iz
prostora mojeg rodnog sela Klokočevac gdje svjedočim kako sam kao pastir pio
vodu iz potoka Bistrac prije 70 godina dok je danas taj potok onečišćen.
Sadržaj knjige je: 1.Uvod,
2, Moji preci, 3. Vrtlarenje moje majke, 4. Suša i motika, 5. Mjerenje je početak
gospodarenja prema održivosti, 6. Kesten
i grob, 7. Održiva proizvodnja, 8. Češnjak i globalizam, 9. Ekološka pismenost,
10. Biciklom do održivosti, 11.
Ekoeksergije, 12. Toplinska zaštita
zgrada, 13. Učinkovito trošenje
energije, 14. Održivost kao kreativna
ideja, 15. Pravila održivosti, 16. Sunčani sat i naše vrijeme, 17. Gaja i
smeće, 18. Šalica kave i LCA analiza, 19.Trump i onečišćenje okoliša, 20.
Pojmovnik o održivosti i inovaciji.
6.Za one koji nemaju vremena čitati nego samo onako prelistati i pregledati što bi ih moglo najviše zanimati napominjem
kako je na koricama prikazana
kronologija održivosti gdje se navode najvažniji datumi rađanja i rasta njenog koncepta.
U knjizi su navedene neke povijesne fotografija i tablice koje bolje ilustriraju
tekst. Budući da je to ipak svjedočenje
kroz duže razdoblje moje obitelji objavio sam i drage fotografije bake,
djeda i roditelja. U QR kodu može se vidjeti i rodoslovlje moje obitelji
koje je bitno za one kojih ih poznaju. Kako je ovaj post pisan uoći Božića sječam se kako smo kao djeca išli od kuće do kuće čestitati Božić, što je isto meni drago svjedočenje; "Falem Isus i Maria ! Na to mlado leto da bi bilo zdravo i veselo
tusto i debelo, da bi imali pune štale blaga, pune hambare žitka, pune pevnice
vina. Da bi imali ždrebičev, telićev, praščćev, purićev, račićev, guščićev,
piščencov i da bi nam kvočka trdo sedela", a Mira Božjega i blagoslova
najviše.
7.Na kraju,
moram se zahvaliti svim posjetiteljima, naročito mojim suradnicima iz "Samoborke", koji su došli na predstavljene knjige, a posebnu zahvalnost upućujem dragim
prijateljima koji su donijeli i pića i ića kako bismo se mogli družiti i
poslije prezentacije. Jasno, zahvalnost i onima koji su sudjelovali u izradi
knjige - tu sam posebnu zahvalu objavio na kraju knjige.
Nema komentara:
Objavi komentar