srijeda, 2. siječnja 2019.

Svjedočanstvo o održivosti


1.Uz financijsku pomoć društva  inženjera i tehničara DITS  Samobor izdao sam  knjigu Svjedočanstvo o održivosti  u nakladi  od 300 komada. Knjiga sadrži osamnaest tekstova s mog bloga Ekovalen što mi nije  bilo lako odabrati jer postove pišem već osam godina. Nakana mi je bila  zaokupiti  pažnju šire  čitalačke  publike o ekološkim i gospodarstvenim problemima.  Zbog toga  su opisani  problemi društva, okoliša i gospodarstva od  hrane, energije, vode, proizvodnje,  potrošnje, prometa do otpada . U knjizi se spominju  i aktualne klimatske promjene koje su baš danas u centru pažnje. Dok  ovo pišem u poljskom gradu Katovicama upravo se održava veliki skup znanstvenika koji se bave problemima promjene klime


2.Predgovor knjizi napisala je dr. sci. Jasenka  Biščan dipl. ing. kemije  koja je istaknula - Kao što je vidljivo iz ove knjige Joža koristi tehničke dobrobiti našeg doba. Osnovao je svoj blog ekovalen.blogspot.com i nastoji podijeliti svoja razmišljanja sa svima koji gaje interes za pitanja racionalnog razvoja gospodarstva usklađenog s potrebama prirode koja nas okružuje.  Razmišlja o tome kako ostvariti željeni napredak kojemu, po svojoj naravi, ljudski rod stremi a da pritom nemamo onaj destruktivni pristup – mi ćemo sebi osigurati ono što nam znanstvena i tehničko-tehnološka dostignuća omogućuju, a generacije koje dolaze bavit će se posljedicama. Ono o čemu govori Joža jest održivi razvoj, dakle, razvoj – DA – pa zaboga, inženjeri smo, no razvoj po svaku cijenu, bez bistre svijesti o tome što su momentalne, ali i s vremenom očekivane posljedice ipak – NE.
Dalje  dr. Jasenka Bišćan navodi - Zašto Joža svjedoči o održivosti i pritom spominje svoje pretke, djedove, bake i roditelje prije svega? Zbog toga što on po svojim godinama još gaji sjećanja na vremena kada se osmišljenim postupcima u kućanstvu, na njivama,  u dvorištima, nekako prirodno održavala ta neophodna ravnoteža s više međusobno uvjetovanih procesa. Održivost, o kojoj je ovdje riječ, autor gleda u velikoj mjeri kroz proizvodnju hrane gdje su: racionalno korištenje energije, alati i tehnologija proizvodnje hrane i utjecaj na okoliš u čvrstoj međusobnoj vezi. Okopavanje kukuruza motikom kao što se radilo u tradicionalnoj agrarnoj proizvodnji, o čemu Joža svjedoči s velikim žarom i s druge strane pojava robotike u proizvodnji hrane, samo na prvi pogled nemaju poveznicu. Autorova je teza da održiva poljoprivredna proizvodnja traži ljudske radne ruke. Joža kaže:  - Nije to krik za povratak na staro no svakako je smjernica za povećanje broja poljodjelaca po hektaru neobrađene zemlje

3.Prezentacija knjige  bila je u Pop up kinu u Samboru 28. XI. 2018,  pred sedamdesetak posjetitelja, a prezenter je bio dr. sc. Zvonimir Jakobović.  Njega se dojmio podatak kako kod naših djedova nije bilo smeća o čemu autor svjedoči. Svi smo svjesni kako danas ne znamo  što učiniti sa 600 kg smeća koliko prosječno proizvodi  godišnje suvremeni čovjek u današnjim gradovima. Problem otpada ne može se riješiti samo deklaracijama nego strpljivim radom od izobrazbe do djelovanja svih članova društva. Doktor Jakobović  smatra kako knjigu treba dati u školske biblioteke jer ne smijemo djecu zbog uzrasta  podcjenjivati glede shvaćanja današnjih problema. Djecu valja  što ranije upoznati s problemima svih  članova društva.
Predsjednik društva DITS, Stjepan Črnjak dipl. ing. građ. istaknuo je:  - Vjerujem da će ova knjiga naići na interes  čitatelja koji traže informacije iz  područja  okoliša i kako ga zaštiti od onečišćenja.

 4.Autor navodi i savjete kako  postići održivost koja danas postaje vrlo aktualna. Primjerice, bolje  uštedjeti litru bezina nego je proizvesti, što se najlakše postiže  toplinskom zaštitom  zgrade. Učinkovito korištenje energije u zgradstvu bilo je dio mojeg posla u  tvrtki Samoborka.  
U knjizi je i pojmovnik koji čitatelju  olakšava praćenje  teksta s tehničko-ekonomskom problematikom. Knjiga je tiskana na recikliranom papiru i sadrži velik broj poveznica preko QR koda na mnoge druge slične tekstove koje je autor  ranije objavljivao. Reciklirani papir je skuplji negoli obični tiskarski, ali valja navesti kako nije porušeno nijedno novo drvo za tiskanje ove knjige.
 
5.Moje svjedočenje je i vizualno obrađeno dokumentarnim filmom od 14 minuta. Poštovani kolega Antun Bišćan dipl. ing. kemije  koji ima svoj ATB studio za snimanje filmova snimio je kadrove iz prostora mojeg rodnog sela Klokočevac gdje svjedočim kako sam kao pastir pio vodu iz potoka Bistrac prije 70 godina dok je danas taj potok onečišćen.

Sadržaj  knjige je:  1.Uvod, 2, Moji preci, 3. Vrtlarenje moje majke, 4. Suša i motika, 5. Mjerenje je početak gospodarenja  prema održivosti, 6. Kesten i grob, 7. Održiva proizvodnja, 8. Češnjak i globalizam, 9. Ekološka pismenost, 10. Biciklom  do održivosti, 11. Ekoeksergije, 12. Toplinska  zaštita zgrada, 13. Učinkovito  trošenje energije, 14. Održivost kao  kreativna ideja, 15. Pravila održivosti, 16. Sunčani sat i naše vrijeme, 17. Gaja i smeće, 18. Šalica kave i LCA analiza, 19.Trump i onečišćenje okoliša, 20. Pojmovnik o održivosti i inovaciji.

6.Za  one koji nemaju vremena  čitati nego samo onako prelistati i  pregledati što bi ih moglo najviše zanimati napominjem  kako je na koricama prikazana kronologija održivosti gdje se navode najvažniji datumi rađanja i rasta njenog koncepta. U knjizi su navedene neke povijesne fotografija i tablice koje bolje ilustriraju tekst. Budući da je to ipak svjedočenje  kroz duže razdoblje moje obitelji objavio sam i drage fotografije bake, djeda i roditelja.  U QR kodu  može se vidjeti i rodoslovlje moje obitelji koje je bitno za one kojih ih poznaju. Kako je ovaj post pisan uoći Božića sječam se kako smo kao djeca išli od kuće do kuće  čestitati Božić, što je isto meni drago svjedočenje;"Falem Isus i Maria ! Na to mlado leto da bi bilo zdravo i veselo tusto i debelo, da bi imali pune štale blaga, pune hambare žitka, pune pevnice vina. Da bi imali ždrebičev, telićev, praščćev, purićev, račićev, guščićev, piščencov i da bi nam kvočka trdo sedela", a Mira Božjega i blagoslova najviše.

7.Na kraju, moram se zahvaliti svim posjetiteljima, naročito mojim suradnicima iz "Samoborke", koji su došli na predstavljene  knjige, a posebnu zahvalnost upućujem dragim prijateljima koji su donijeli i pića i ića kako bismo se mogli družiti i poslije prezentacije. Jasno, zahvalnost i onima koji su sudjelovali u izradi knjige - tu sam posebnu zahvalu objavio na kraju  knjige.Nema komentara:

Objavi komentar