petak, 23. prosinca 2011.

Kaja i kokoš


Posted by PicasaViše od 60% ukupne hrane biljnog podrijetla potječe od samo triju kultiviranih biljaka, pšenice,kukuruza i riže. Isto tako 70% hrane životinjskog podrijetla proizvodi su: svinja, goveda, ovaca koza i kokoši.
Uzgoj kokoši nesilica u EU se vraća na stare metode, tj "izbacivanjem"načina uzgoja, gdje su kokoši živjele u skučenim prostorima i kavezima bez sunca. Glede dobrobiti životinja i sigurnosti za zdravlje ljudi i životinja EU je donijela mnoge propise i norme koje počivaju na Direktivi od 1999 g. br. 1999/74 EC gdje se predlaže uz kaveze i slobodan uzgoj kokoši nesilica .To znači, kokoš treba živjeti na prostoru s više slobode kretanja, na travi gdje ju nadstrešnica grmlje i drveće štiti od sunca .Nije etično, vjerojatno niti zdravo, da se "broilers" kokoši drže u nastambama gdje 19 njih leži na površini od jednog četvornog metra i da za 45 dana narastu intenzivnom prehranom  na  težinu od 2,5 kg.   
Danas u ovo božično vrijeme, neposredno pred održavanjem referenduma o priključenju RH u skup država EU, moramo početi razmišljati i djelovati između ostalog i o alternativnom uzgoju kokoši .

Sjećam se kako smo kao djeca išli po selu "gratulirati"-čestitati Božić ili Novu godinu susjedima. Naučili smo napamet i govorili: "Falem Isus i Maria ! Na to mlado leto da bi bilo zdravo i veselo tusto i debelo, da bi imali pune štale blaga, pune hambare žitka, pune pevnice vina. Da bi imali ždrebičev, telićev, praščćev, purićev, račićev, guščićev, piščencov i da bi vam kvočka trdo sedela".

Ništa se nije izmjenilo u biti, samo se forme čestitanja mjenjaju, jer danas si želimo "da bi imali" radnih mjesta.



1 komentar: