Nadali smo se, kako ova godina neće biti tako jako sušna. Očito je
kako ćemo morati mijenjati naše ponašanje prema vodi u svakodnevnom životu i gospodarstvu. Spremanje kišnice postaje imperativ.Vidi post gdje se navode primjeri spremanja kišnice. Vodu
treba poslije kiša što duže zadržati u poljima.
Nijemci ponovo otkopavaju stara korita potoka koji su krivudali po livadama i njivama.
Od našeg potoka Podvršćak „Vodoprivreda“
je iskopala bagerima duboko korito ili jarak u kojem nema više retencije vode jer
nakon kiša voda vrlo brzo oteče u Savu.
Nestašice vode prisiliti
će nas da mijenjamo brzi i užurbani život što je i srž ovog posta. Htjeli mi to
ili ne, težit ćemo više prema glagolu „biti“
nego prema glagol „imati“. To znači kako biti sposoban spoznati i naučiti nešto
o održivosti, a ne samo konzumeristički
razmišljati kako pribaviti nešto.
Carlo Honore napisao je knjigu Pohvala
sporosti; Algoritam 2006 u kojoj se veliča nova filozofija življenja, kojom se zagovara smanjenje brzine izvršavanja mnogih svakodnevnih aktivnosti,
koje dovode odrasle ljude pa čak i djecu
pod stres. Stres je engleska riječ što
znači naprezanje. Silnice ili sile svakodnevnog života
opterećuju ljudsko tijelo s psihičkim
i fizičkim naprezanjima. To naprezanje nastaje u ljudskom tijelu, jer se suviše trošimo u radu i koristimo veću
snagu nego je potrebno. Sjetimo se formule iz fizike : Radnja/vrijeme= snaga. Ista radnja u kraćem vremenu traži veću snagu.
Prisiljavamo skratiti vrijeme otkucaja svog srca i
kemijske procese u ćelijama tijela.
U Pohvali sporosti zagovara se spori način života koji obuhvaća
pojmove:pažljivo, mirno, strpljivo ,bez
žurbe, misaono, spokojno, kvalitetno kontra brzom
načinu života koji ima značajke;
agresivno, užurbano, nestrpljivo, stresno, površno, kvantitativno. Valja lučiti kako pojam spor ne znači biti lijen.
Prema tome filozofija sporosti odnosi se na sve dnevne
aktivnosti čovjeka bilo doma ili na radnom mjestu. Hoćete li jesti objed u Mc Donald restoranu za 11 minuta ili će vaše blagovanje trajati jedan ili dva sata na nekom ugodnom mjestu.
Stvoreno je mnogo korisnih metoda i postupaka u proizvodnim
procesima kako bi se pospješio i
olakšao rad, smanjili različiti gubici, bilo
da je čovjek kod jela ili kod stvaranja različitih proizvoda. Proces je teoretski gledano osmišljena veza
elemenata u nekom sustavu Proces je slijed međusobno povezanih postupaka, koji u svakoj fazi troše jedan ili više resursa (zaposlenik, vrijeme, energija, strojevi, novac) za pretvaranje ulaza (podataka, materijala, dijelova) u izlaze (output). Ovi izlazi onda služe kao ulaz (input) za sljedeći fazu proizvodnje, dok nije postignut poznati cilj ili krajnji rezultat. Krajnji cilj
može biti smanjenje onečišćenje
okoliša i/ili manja
potrošnja vode.
U industrijskoj proizvodnji smanjenje potrošnje
sirovina, onečišćenja ili emisija različitih tvari u okoliš postiže se metodama koje se nazivaju čistija proizvodnja[i]
. Osnovni koncept čistije proizvodnje
definira se pravilom „4-R“ prema
engleskim riječima što znači : Reduce
- smanji otpad i nepoželjne emisije, potrošnju energije i materijala; Reuse - ponovno upotrijebi primjerice povratnu ambalažu; Recicle
- vrati otpadni materijal, škart
kao sirovinu u ponovnu preradu, tj.recikliraj; Replace - zamijeni agresivne tvari, energiju i
štetne procese podobnim za okoliš i prirodu . Zgodno je znati koliko vode trošimo za pojedini
proizvod. Primjerice, za papir je potrebno 1200 l vode za
1 kg papira.
Jednostavna pravila „4-R“ morala bi „ući u nas“ kao rutina ,
kao svakodnevno razmišljanje ili filozofija
života.
Japanci, čija razmišljanja mnogi u svijetu kopiraju kako u
proizvodnji tako i svakodnevnim poslovima imaju pojam kaizen koji se kao životna
filozofija ugrađuje u svijest ljudi. Kaizen je koncept kontinuiranog
poboljšanja koji je uveo u praksu Masaaki Imai. Njegova
knjiga Kaizen: The Key to Japan’s
Competitive Success (1986)
postala je svjetska uspješnica. U japanskom rječniku kaizen znači stalno poboljšanje stanja u
privatnom i poslovnom životu.
Na radnom mjestu kaizen označuje obvezu stalnog poboljšanja, nametnutu i
upravi i radnicima. Postoje mnogi kaizen upitnici ili postupnici, za
poboljšanja koji imanju radne nazive „5-S“, „3-M“, „7-W“.
Najpoznatiji je kaizen-postupnik
„5-S“ sastavljen od natuknica pet japanskih riječi koje počinju sa slovom S: 1.
seiri (stvori
red) • spriječi pogrešan tok (materijala, energije, informacija
i događaja) • ukloni nepotrebni alat •
ukloni nepotrebnu opremu • ukloni
pokvarene dijelove • sredi
papire i dokumente 2. seiton (svaki alat ili predmet na svom mjestu) • čuvaj
ih i održavaj tako da su ti uvijek pri ruci. 3. seiso (čistoća) • drži
radno mjesto čistim. Pojam
seiso na izvornom japanskom jeziku
znači - pod u pogonu mora biti tako čist da se iz njega možeš napiti vode.
4. seiketsu (osobna
čistoća i red) • neka ti tvoja sređenost bude
navika i vrlina. 5. shitsuke (stega, disciplina) • pridržavaj se propisa i procedure
na radnom mjestu. Ili, stvori od svog posla proceduru ili normu. Ljudi su se procjenjivali
kao gospodari već po tome kako su imali
pospremljeno dvorište. Stvoriti red značilo je ne kamenje i drvo imati na istom
kupu u dvorištu..
Poznat je i
postupnik kaizen,[ii]
„3-M“ koji se možeš „u grubo“
prevesti „ iz suhog drveta može se još iscijediti voda“.Postupnik „3-M“
poklanja naročitu pažnju: gubicima tj otpadu, preopterećenjima i odstupanjima . Uspješna domaćica ili upravitelj proizvodnje ili nekog drugo
sektora u tvrtkama, mora kroz ta četiri
faktora analizirati: suradnike, tehniku,
metode, mogućnosti, alate, materijal,
količinu proizvodnje, protok, prostor,
mjesto, način mišljenja... kako bi se dobila najbolja kvaliteta proizvoda
ili ukusno jelo. Nije dovoljno primijeniti samo najbolju raspoloživu
tehnologiju, nego valja pametno upravljački povezati mnoge
procese . Vidi tablicu
Parolu uz koju smo rasli i vrijedila prije 50 godina glasila
je: elektrifikacija+ industrijalizacija = socijalizam, sada valja zamijeniti novom: minimalizacija gubitaka +
maksimalizacija učinkovitosti i
djelotvornosti = eko-proizvod. To se odnosi na sve procese u održivom
gospodarstvu, gdje svim čimbenicima mora biti jasno, kako učinkovitost
znači napraviti dobar proizvod, a
djelotvornost - pravi proizvod ili uslugu.
Ove vrlo sušne godine morat ćemo shvatit kako je najvažniji događaj
godine žetva . Iako smo imali sjetvu ali ne mora biti žetve, u onoj količini koju smo planirali.
Sjećanjem na gospodarenja naših predaka, koji su isto
imali svoja „kaizen pravila“. Ona su
bila oštra kao „britve“.[iii]
"Ako ne pokupiš ono što ti je Bog dao krepati ćeš od gladi"
Ovu „britvu“ „nosim“
iz roditeljskom doma, gdje čovjek započinje svoj život i odakle se
počinju stjecati, iskustva, vještine i znanja. Moj otac rekao mi je , na tramniku kada nisam
temeljito pograbljao sjeno "Ako ne pokupiš ono što ti je Bog dao krepati
ćeš od gladi". S riječi krepat
(kao životinja) želio mi je uputiti svoj
prijekor za nepoštivanje Božjeg dara u
obliku obične pokošene trave, koja je već bila sijeno tj hrana za naše blago.
Kao dijete morao sam kupiti svako jutro u ljeti i jeseni ranije otpale jabuke i
kruške. Bio je to baš posao za dječju dob. Naime jabuke nisu smije
propasti, jer su se koristile kao svježa hrana za ljude i svinje i kao i
sirovina za jabučnjak , jabukovaču. Baka je sušila jabuke na suncu, očistila ih
je, ako su bile već nagnjile , te ih spremala za zimu . Baka je smanjenjila otpada kod jabuka po kaizen
postupnicima 5-S 3-M . Jabuke, izrezane na tanke ljuske se mogu posušiti bez
upotrebe električnog sušila na ovom žarkom
suncu, što je opet zoran primjer iz „4- R“ postupnika .
Mnoge jabuke otpadaju
ranije, ali u njima se nalazi Božji dar voda
i ugljikohidrati koji su stvoreni i mogu poslužiti kao hrana i kao sirovina za novi proizvod. Bez stresa, polagano
i bez , velikih znanja , može se i u
ovim sušnim vremenima mnogo toga spasiti i smanjiti šteta od propasti onoga što
je već izraslo.
Ovakve otpale jabuke moja baka ih je očistila , ako su već bile na-gnjile , sušila na suncu, , te ih spremala kao suho voće za zimu.
[i]
Čistiji proizvodnju sam proučavao kroz trening i za to sam 2002. godine dobio
Certifikat od Državnog instituta za tehnologiju u Oslu
(National Institute of Technology)
[iii]
Na mojem poslu na području
"Istraživanje i razvoj proizvoda" doznao sam za pojam tzv-e "Ockham-ove britve". Wilhelm Ockham
franjevac i filozof živio oko 1280 g. je
rekao;:"Besmisleno je koristit više pretpostavki ako je moguće s manje
pojasniti neki pojam" Ili drugačije kazano "Odstraniti sve što je
suvišno" ili "ako je moguće nešto postići s manje uzaludno je trošiti
više"
S konceptom Ockham-ovu britve
mogu se jezgrovito izraziti prirodni zakoni,
zapovjedi , pravila.
Hit knjiga je Lean Startup, autor se poziva na lean manufacturing i SixSigma, a sad vidim da je sve to rekao Wilhelm Ockham jos 1280, a Kaizen samo detaljizirao. Treba uciti i uciti, citati i citati i stres ce nestati a svi ljudi ce imati pitke vode Knjiga Abundance (izobilje) bi nam trebala biti kraj uzglavlja. Ako smo blizu da konačno shvatimo da svijet nije ravna ploča s neograničeno resursa, onda smo blizu da shvatimo kako učenje nema granica niti u pravcu najmanjeg objekta niti u pravcu najveceg. Na obje strane je znak beskonačno što znači da će riješenja uvijek biti, al' treba učiti i raditi na tome. Glad, žeđ, pa to su tek početni problemi ispred nas i kao takvi lako riješivi u odnosu na one koji nakon toga dolaze. Čovječanstvo, naša civilizacija se tek rodila, nije još niti do dječijeg vrtića stigla, da bi se bilo kojeg problema uplašila.
OdgovoriIzbrišiEvo do kud smo tek stigli http://htwins.net/scale2/
OdgovoriIzbriši