četvrtak, 23. svibnja 2024.

Oksimoron

 

1. Uvod

Moj mi je prijatelj Prof. Dr.Danijel Berković rekao da je ono što pišem u svom blogu o održivom razvojuoksimoron. Što je oksimoron? Pogledam u rječnik stranih riječi i pronalazim ovakvo objašnjenje: stilska figura u kojoj se duhovito spajaju dva protuslovna pojma npr. živi mrtvac, mudra budala, pošten lopov. Je li to logična neodrživost odnosa između glavnog pojma i onog što mu je pridodano? Život je pun suprotnosti i oprečnosti.

2. Definicija

Održivi razvoj spominje se 1987. godine u izvješću UN povjerenstva pod nazivom „Naša zajednička budućnost”, poznatom i kao Brundtlandin izvještaj, koji je bio važan za međunarodnu raspravu o razvoju i politici zaštite okoliša. Naš Zakon o zaštiti okoliša u pojmovniku ovako definira pojam održivi razvitak: razvitak društva, koji kao temeljne kriterije uključuje ekološku, gospodarsku i socio-kulturnu održivost, i koji s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i zadovoljavanja potreba današnjeg naraštaja uvažava iste mogućnosti zadovoljavanja potreba idućih naraštaja, te omogućuje dugoročno očuvanje kakvoće okoliša, georaznolikosti, bioraznolikosti te krajobraza.



 Obilje informacije o održivosti kliknite!

https://www.nachhaltigkeit.info/artikel/nachhaltigkeit_1398.htm.

 

3. Objašnjenje

Pokušavam sebi temeljitije pojasniti tu stilsku figuru i gledam objašnjenja u knjizi Rječnik stilskih figura[i]. Oksimoron dolazi od kombinacije grčkih riječi oxys, što znači “oštar” i moros, što znači “ludost“, pa tako u doslovnom prijevodu oksimoron znači “oštroumna ludost”. Oštroumna ludost! Interpretiraju li se sastavnice oksimorona doslovno, on je besmislen. To je vrsta antiteze kojom se spajaju dva antonima, dva pojma suprotnog značenja npr. javna tajna, slušati tišinu… Također, latinska maksima Festina lente (požuri polako), koja se pripisuje caru Augustu, popularna je i danas. Književnici vole koristiti tu figuru kako bi potaknuli mozak na razmišljanje.

Riječ razvoj percipiramo kao nešto što se razvija, primjerice raste drvo, cvijeta voćka, raste proizvodnja, a održivost nas podsjeća na kočenje, sprječavanje i kontrole tj. zaustavljanje nekog rasta, nekog hoda. U automobilu imamo dvije papučice, kočnicu i gas, čija istovremena upotreba dovodi do toga da auto stane. Ali auto se ipak kreće, jer istodobno ne koristimo obje papučice.

Pojam razvoj percipiramo sa stvaralaštvom za koje nam trebaju sirovina i energija. Sve počinje od ideje, izuma, patenta, a nastavlja se kontrolom kvalitete proizvoda i investicijom gradnje tvornice na nekoj „zelenoj livadi“. Promislimo  i drugo održivo rješenje, neka livada ostane netaknuta.

Ali što je zapravo održivost? Održivost se prevodi riječju sustainable koja potječe od engleskog glagola sustain, što znači „održavati, održati nešto na životu“. Do sredine 90-ih godina prošloga stoljeća pojam se uglavnom koristio u znanstvenim raspravama. Kasnije je također korišten u političkom kontekstu. Već nekoliko godina govori se o tome što svaki pojedinac može učiniti. Koliko i kako mogu jesti, odijevati se, putovati i živjeti održivo. Pojam održivosti može se naći u mnogim pisanim i usmenim diskusijama.

Naslov „održivost“ ekovalen bloga preveo sam prije 13 godina na nekoliko svjetskih jezika kako bi ga na Internetu moglo pronaći i čitati što više ljudi.

Održivost znači i stvaranje profita, ali ne po „starim pravilima“ već stvaranje profita na ekološki i društveno odgovoran način. A to znači: 1. Razina stope degradacije obnovljivih izvora ne smije biti veća od stope njihove regeneracije. 2. Razina emisije npr. CO2 ne smije biti veća od asimilacijske sposobnosti okoliša. 3. Potrošnja neobnovljivih izvora mora se kompenzirati odgovarajućim povećanjem zaliha obnovljivih izvora. Dakako, to je teorija kojoj praksa (Hardtke/Prehn 2001.) mora težiti svugdje i svakog dana.

Mnoge mjere, norme (HRN ISO 14000), zakoni i direktive propisane su u cilju očuvanja okoliša. Primjer iz doba moga djeda: na Zemlji je bilo 1,6 milijardi ljudi, danas ih je 8 milijardi. Peterostruko se povečalo  stanovništva, dok se je proizvodnja osnovnih sirovina povečala više od pedeset puta.Taj tip razvoja zbog večeg broja ljudi i konzumerizma valja ipak prigušiti zakočiti održati na  podnošljivoj razini.Tako se toplinskon zaštitom konstrukcija u zgradarstvu smanjuje potrošnja energije.  Kuće od opeke koje su građene 1900 g. trošile su 49.313 kWh, a naknadnom toplinskom izolacijom trošile su 6.965 kWh, [ii], što je značajka  održivog razvoja.  

Države mogu savladati deseterostruko povećanje učinkovitosti u korištenju energije, resursa i drugih materijala unutar jedne generacije. Zbog razumljivosti, pojam se različitim metaforama pokušava približiti svijesti: npr. „nosivost svemirskog broda Zemlja“ bila je uobičajena metafora u jeziku ekološke politike, o održivoj proizvodnji, potrošnji što čini održivi razvoj. Kada se putuje avionom nije svejedno koliko su koferi putnika teški. Avio prijevoznik sve terete mora  točno proračunati, primjerice; masu aviona, goriva, broj  putnika s prtljagom prema duljini trase leta. Sličnost težine kofera u letu avionom jest sa životnim potrepštinama ukućana jednog domaćinstva koje „leti“ iznad okoliša ili biosfere svog životnog prostora.

Pojam „održivost“ ne može se objasniti sveobuhvatno i točno jednostavnom definicijom. Umjesto toga, koncept održivosti je zbroj brojnih definicijskih pristupa i koncepata koji uzimaju u obzir različite elemente održivosti.

Dakle, oksimoron održivi razvitak ili razvoj ne dovodi ljudske akcije do apsurda, do ništavila nego prisiljava ljudski mozak da bude kreativniji iz čega izviru mnoge kreativne ideje, patenti, postupci i koncepti. Izum glačala na vodenu paru primjer je sučeljavanja dviju sila – gravitacije prema dolje i uzgona od vodene pare prema gore, kako bi se teškim glačalom lakše glačala tkanina. Plus i minus sila daje krajnji efekt: lakoću glačanja.



[i] Bagić, Krešimir. 2012. Rječnik stilskih figura. Školska knjiga. Zagreb. 209.

[ii] Kumerički, Josip. 2020. A Testimony to Sustainability. Amazon. Middletown. DE USA, p. 70