utorak, 24. rujna 2024.

Turšija

 

 Povrće se mora svaki dan nalaziti na jelovniku ili stolu (napis iz stare kuharica)

1.Uvod Gledamo poplave i požare i mislimo, mora se nešto učiniti. Što? Slijedimo  cilj 7 i 13  iz globalnog održivog  razvoja[i] (  vidi link). Ovdje je riječ o spremanju zimnice, što su činile  revnosne domaćice za koje su njihova djeca u školi rekla da nigdje ne rade! Sve obuhvatno spremanje hrane iz vrta i polja  s minimalnim gubicima štedi se energija.

2. Malo povijesti Moja sjećanja na djetinjstvo i tradicionalni način života bila su vezana uz baku Baru, majku Jelenu i strinku Baru, koje su bile brižne u spremanju zimnice od povrća i voća. Bilo je tu kuhanja, sušenja na suncu i peći (tepke kruške i jabuke), spremanja pekmeza od šljiva u čabar i soljenja zelja (kupusa) u kacama (badnji). Budući da smo imali podrum, kupus (prihranci) i korjenasto povrće spremalo se u mulj. Moj pokojni prijatelj Jurica Horvat pričao mi je sljedeću priču. On je 1945. živio u Berlinu, gdje su ljudi, zbog stalnog bombardiranja, živjeli u podrumima. Njegova majka imala je posudu ispunjenu kiselim kupusom. Jednom je došla policijska kontrola i policajac je pitao što je u toj posudi. Majka mu je odgovorila: "Pogledajte!" Uzeo je glavicu kupusa i odmah slasno počeo jesti. U najtežim životnim prilikama kiseli kupus je spas

 Spremljena  turšija 


3. Bilanca u pripravi zimnice WHO preporuča svaki dan konzumirati oko 400 g povrća. EU za svoje građane proizvodi 135 kg svježeg povrća godišnje po glavi, što je oko 370 g dnevno. Povrće i voće čini nezamjenjiv dio kvalitetne i uravnotežene prehrane. Ubrano na vrhuncu svoje zrelosti, ono nije samo izgledom najatraktivnije već je i udio blagotvornih nutrijenata maksimalan. U današnje doba možemo tijekom cijele godine kupiti gotovo sve vrste voća i povrća. No, u robnim kućama  mnogo se povrča i voća baca?!  Ipak, kupovanje svježeg voća i povrća kada mu nije sezona odnosno u zimskim 0ko9& nije bez mane: dugotrajna razdoblja transporta, skladištenja i hladnoće negativno se odražavaju na nutritivne vrijednosti, a i potrošnja energije i staklenički plinovi se povećavaju. Čitam podatke iz EUROSTAT-a. Finalna godišnja potrošnja energije u kućanstvu po glavi stanovnika iznosi u Europi 542 kg nafte (ekvivalentne), dok u RH iznosi 593 kg (1 kg ekvivalentne nafte = 11,63 kWh). Kućanstva čine oko četvrtinu finalne potrošnje energije. Kod kuće ljudi koriste električnu energiju i goriva posebno za grijanje, hlađenje, toplu vodu, rasvjetu i uređaje. Stoga je mjerenje potrošnje energije svakog građanina kod kuće relevantno za procjenu napretka EU- i RH a prema cilju 7 i 13. U globalu, europski građanin prosječno stvori 9,31 €, dok HR građanin prosječno stvori 6,76 € po kg potrošene ekvivalentne nafte. Ambalaža kao i procesi konzerviranja igraju veliku ulogu u štednji energije. Samo jedan detalj, metalne konzerve trebaju 9,8 kWh dok staklena ambalaža treba 2,09 kWh po kg mase ambalaže. . Usput valja poštivati i cilj ekološke učinkovitosti tj. poboljšati utjecaj proizvoda ili usluge na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa. Prvi zadatak je vidjeti kolika je energetska učinkovitost mnogih kućanskih poslova, treba imati u vidu i to da hladnjak godišnje troši 400 kWh, dok ledenica potroši 600 kWh električne struje.

 4. Recepture kiseljenja povrća Na internetu i u kuharicama postoji mnogo postupka stvaranja zimnice i/ili konzerviranja: paprika, rajčica, krastavaca, mahuna, repe, zelja, tikvica, karfiola i patliđana. Navest ću dvije najjeftinije metode kiseljenja koje obuhvaćaju najviše važnog povrća.

A. Turšija

Tu na red dolazi utjecaj domaćice u pripremi zimnice, gdje se treba povečati  iskoristivosti uroda i smanjiti potrošnju energije. Zeleno povrće bi izgnjililo (primjerice rajčica) u jeseni, jer nije dozorilo, ali  u posudi za




 turšinju  je konzervirano.  Postupak: Nabaviti ili pobrati u vlastitom vrtu te očistiti i oprati 5 kg sljedećeg povrća: mali krastavci, zeleni paradajz, lučica, žuta mrkva oguljena i izrezana na komadiće od 2 do 4 cm, kriške kupusa, paprika izrezana i paprika ispunjena kupusom, patišon bučice skinute kore i izrezane na komadiće, cvjetača izrezana u cvjetove, papar, lovorov list. Dobro se izmiješa i smjesom se ispune staklenke s patent zatvaračem, zalije se sa 4 litre tople vode, u kojoj se prethodno otopi 150 g soli i 200 g šećera i jedan vinobran (K2S205), te 1 litrom alkoholnog octa ili 2 litre jabučnog octa. Ostavi se i nakon 5 tjedana i zimnica je odlična za jesti!

B. Kiselo zelje (kupus)

Za 50 kg očišćenog zelja potrebno je 1,5 kg soli kao glavni konzervans u kiseljenju bez kisika (tzv. anaerobni postupak). Zelje se reže u rezance, a jedan se dio ostavi u glavicama koje će služiti za sarmu. Neke od tih cijelih glavica kupusa, iz kojih se izvadi kocen (središnji dio), mogu se napuniti solju. Uz sol, koristi se i papar, dok su naši starci koristili i jednu dunju i kim, ali i malo kukuruza. Zelje u kaci treba nabiti, zgnječiti, nekad se to gazilo bosih nogu. Stavljalo se sloj po sloj zelja i posipavalo solju. Na kraju se zelje u kaci prekriva čistim daskama koje se opterete teškim čistim kamenom ili kanistrima punjenim vodom. Drugi dan se zalijeva ili nadolijeva vodom. Nakon 5 tjedana kiseljenje je završeno. Može se kiseliti u drvenim kacama, plastičnim vrećama i kantama. Postoje specijalne plastične kante s utorom u koji se stavljaju voda i poklopac , kako bi se sprećio pristup zraku. Kiseli kupus je kvalitetan i godinu dana te traje do slijedečeg kiselenja.

5. Zaključak

Domaćica koja ima vremena i vlastiti vrt i podrum, jeftinija je i ekološki pouzdanija za pripravu zdravije zimnice, kako za društvo tako i za domaćinstvo. No na mnogim balkonima i podrumima velikih zgrada  postoje posude s kiselim kupusom ili turšijom.

Nema komentara:

Objavi komentar