Kamen
što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni“ Psalam 118.22
Živimo u apokaliptičnom dobu pandemije, rata, poskupljenja i na kraju klimatskih promjena. Sve to upućuje nas na promjene svjetonazora i načina života. Nešto se mora činiti, a održivost kao koncept izražen kroz smanjenje stakleničkih plinova (čitaj CO2) jest „terapija“ za sve navedene strahove i nedoumice. To smanjenje zapravo je akcija mjerljive emisije CO2 od proizvodnje energije prema odnosu od 0,055 do 0,088 kg CO2/MJ. Svaki stanovnik može smanjiti određenu količinu emisije ugljičnog dioksida ne čekajući samo Vlast da to učini. Mnoge mjere su poznate odavna: primjena solarne energije od 1891, diode za led rasvjetu 1874, grijanje gradske vječnice (Zürich) s dizalom topline od 1938.
Kruh koji je pao na pod se poljubio a ne bacio. tako su nas učili doma kad smo bili djeca!
Na Internetu se nudi dvadesetak mjera koje pojedinci i kućanstva mogu poduzeti, a kojima se do 25 posto može smanjiti
buduća emisija stakleničkih plinova. Nabrojimo ih globalno prema veličini Gt (gigatona =109) i
udjelima u % od 2020. do 2050. godine: prehrana ima udjel od 12,4 %; otpad (smeće)
1,3 %; putovanja 2,8 %; proizvodnja i korištenje energije 8,6 %. Ako se
rangiraju pojedinačne akcije smanjenja
emisija CO2, one izgledaju ovako:
1. Smanjenje otpada hrane 103 Gt
Odete u samoposlugu, kupite tri vrećice
hrane, a zatim jednu odmah bacite u smeće. Statistički gledano, upravo to se
danas događa s našom hranom.
Gubitak hrane odnosi se na bilo koju
hranu koja je odbačena, spaljena ili na drugi način odložena duž lanca opskrbe
hranom od žetve/klanja/ulova do stola. Isključuje se hrana za produktivnu
upotrebu, kao što je hrana za životinje, odnosno sjeme.
Odbacivanje hrane odnosi se na hranu koja se odbacuje na razini trgovaca i ugostitelja, kada je rok trajnosti bliži ili prekoračen. Svježi proizvodi koji odstupaju od onoga što se smatra optimalnim (npr. veličina, oblik ili boja) i koji se uklanjaju tijekom sortiranja. Neiskorištena ili zaostala hrana koja se izbacuje iz kućanstava ili restorana. Otprilike 1/3 hrane proizvedene u svijetu za ljudsku prehranu gubi se ili odbaci. Sam otpad od hrane stvara oko 8 % – 10 % globalnih emisija stakleničkih plinova.. Godišnje se u EU nakupi oko 88 milijuna tona otpadne hrane. To je jednako:174 kg po osobi, odnosno 143 milijarde eura ili 170 Mt CO2. (megatona=106)
2. Pretežno
biljna prehrana (vegetarijanstvo) 102,2 Gt
Iz doktorske disertacije Jesusa Ramosa Martina (Barcelona) izvlačim podatke o prehrani za dvije grupe
ljudi: grupa A – bez životinjskih proteina i grupa B – hrana koja uključuje
proteine (meso). Za godišnju prehranu po stanovniku grupe A dovoljno je 250 kg
žitarica, dok za grupu B treba 1000 kg žitarica, i to za kruh 190 kg, a ostalo
za proizvodnju 67,5 kg mesa.
3. Solarna električna energija 64,9 Gt
Poslovna zgrada Bullitt centar u
Seattleu (USA) primjer je kako se s 14 suvremenih noviteta građenja smanjuje
emisija CO2 zbog samodostatne proizvodnje energije. Troškovi
izgradnje poslovne šesterokatnice (4.800 m2) iznosili su 18,5
milijuna dolara ili 355 dolara po četvornom metru. Uključujući zemljište i
ostale troškove, trošak je bio 32,5 milijuna dolara. Zgrada ima krov pokriven
solarnim panelima koji godišnje daju 252 560 kWh, a troši 147 260 kWh energije.
4. Dizalica topline (toplinska pumpa) 9,1 Gt
Ispod izložbenog prostora ima 26 cijevnih
bunara dubokih 120 m za rad dizalice topline ili toplinsku pumpu. Princip rada
je termodinamički sličan rashladnim procesima u hladnjaku ili klimatskim
aparatima. U bunarima se nalaze cijev, napunjene mješavinom vode i glikola.
Smjesa se pumpa kroz cijevi, apsorbirajući toplinu iz podzemlje, koja na ovoj
dubini ima temperaturu od 29 °C. Dizalica topline podiže
temperaturu smjese na 50 °C. Ubičajeno
dizalica topline daje od 2,5 do
4,9 puta više topline (koeficijent CoP) nego što se potrošilo električne energije ovisno o uvjetima okoline. Rentabilnost dizalica topline ovisna je i o
raspoloživosti i cijeni energenata. Toplina se rasprostire prostorom podnim,
zidnim ili stropnim grijanjem gdje je temperature protoka vode od 26 do 38 0C. Specifična
godišnja potrebna toplinska energija za grijanje zgrade iznosi 59,8 kWh/m2/a
što je oko četiri puta manje od ostalih
poslovnih zgrada.
U našim uvjetima za instalaciju
dizalice topline potrebno je prvo investirati oko 50 € po dužnom metru bušotine.
No, dizalica topline može raditi i tako da uzima toplinu ne iz zemlje nego iz
okolnog zraka. Toplinske pumpe koštaju oko 45 000 kn. Snabdijevanje zgrade
toplom vodom te grijanje prostora moguće je izvesti s mnogo kombinacija (obična
struja i struja iz solarnih panela ili plinom), te o načinu apsorbiranja
topline iz okoline; zrak, voda ili tlo. Gruba kalkulacija za prosječnu
obiteljsku kuću pokazuje da godišnji pogonski troškovi kod kontinentalne klime
iznose oko 4000 kn. U zgradi Bullit
postoji računalo ili mozak
koji "pomaže" zgradi u reagiranju i
interakciji s okolinom. Kontrole uključuju grijanje/hlađenje, pasivnu/mehaničku
ventilaciju, dnevno i umjetno svjetlo.
Mene se dojmilo kod te poslovne
zgrade spremanje kišnice, tako da
ona troši samo 37,8 litara vode po 1 m2 korisne površine, dok ostale
poslovne zgrade u Americi troše 20 puta više. Spremanje kišnice imperativ je
kod sušnih perioda te klimatskih promjena
Toplinska izolacija
18,5 Gt
Često sam pisao o toj mjeriodrživosti, vidi link:
Kod navedene su kuće energetske uštede i
smanjenje utjecaja na okoliš ogromni, jer se godišnja potrošnja energije od 45
313 (kWh/a) snizila na 6965 (kWh/a), a emisija CO2 će se smanjiti s
22 t na 3,3 t. Investicija od 75 000 kn (udio Fonda 30 %) otplaćuje se
(amortizira) za 6,77 godina.
Njemački znanstvenik Ferdinand
Braun objavio je 1874. g. otkriće diode, dok su tri japanska fizičara 2014. g. dobila
Nobelovu nagradu za izum LED svjetiljke. Proces se naziva elektroluminiscencija
i vidljiva je kod božićne rasvjete ulica i kuća. Led rasvjeta troši 90 % manje
energije nego obična žarulja sa žarnom niti uz isti efekt osvjetljenja. S
tradicionalnim žaruljama sa žarnom niti više Watta znači više svjetlosti. No,
kod LED žarulja o jačini svjetlosti govori jedinica lumen svjetlosnog toka.
Osvjetljenje se dobije u luksima podijelimo li lumene po četvornom metru Lx = lm/m2. LED žarulje su puno štedljivije od
klasičnih. Usporedbe radi – žarulja sa žarnom niti od 40 W daje 300-500 Lumena,
dok za isto toliko Lumena s LED svjetiljkom trebamo samo 3-5 W.
Dalje samo nabrajam mjere
od Project Drawdowna; Preorijentacija
na javni prijevoz 15,4 Gt, Sunčevo pripremanje tople vode 13,7 Gt, Visoko učinkovita ostakljenja 11,3 Gt, Recikliranje
11,3 Gt, Zajedničko korištenje automobila 11,1 Gt, Elektro automobil 9,8 Gt, Visoka energetska učinkovitost, primjerice
dizalo topline (toplinske pumpe) 9,1 Gt, Pametni termometri 7,3 Gt,Reduciranje
korištenja plastike 5,4 Gt, Hibridni automobili 4,7 Gt, Posao od kuće 4,4 Gt, Kompostiranje 2,9 Gt, Električni bicikl 1,6 Gt, Nisko protočne slavine (aeracija) 1,5 Gt,
Recikliranje papira 1,4 Gt.
Podijele li se ove količine emisija CO2 u gigatonama
s 7,53 milijarde stanovnika Zemlje
dobiju se mogućnosti smanjenja emisije po
stanovniku. Primjerice, do 2050. godine svatko može smanjiti emisiju do 13,5
t CO2 samo ako smanji količinu hrane koju će do te godine odbaciti. Dalje
na Internet u postoji mnogo
linkova o Savjetima za učinkovito
kroištenje energije u domačinstvu. https://www.enu.hr/gradani/info-edu/savjeti/
Zaključimo, energije
ili topline ima bezgranično mnogo kako u
tlu tako i u vodi i zraku i možemo ju iskoristiti s minimalnom potrošnjom plina, ugljena ili nafte. Stremimo k energetskoj proizvodnji a ne energetskoj potrošnji! Korisnije je uštedjeti 1 kg plina nego proizvesti 1 kg plina.
Tekst sam završio na dan 22. ožujka,
Svjetski dan voda
Joža, s ovim blog postom ste ušli u perspektivu svakog od nas. Netko će to odmah obrisati u svojoj glavi, a netko će primijeniti koliko god je u stanju. Firme će se reklamirati s postocima ostvarenih postotaka. Dobro mi je znati koliko ja mogu doprinijeti očuvanju okoliša i na koji sve način. Mogu čak mjeriti svoju snagu volje da se promijenim i ponositi se ostvarenim kad pogledam iza sebe. Hvala vam Joža na ovom postu!
OdgovoriIzbrišiNajprije promijeniti svijest koja će promijeniti navike.
OdgovoriIzbrišiDanas postoje firme koje ističu i navode svoj doprinos zaštiti okoliša. One će zadržati kupce. Ove druge firme će izgubiti kupce. Svijest o okolišu raste i kod kupaca i kod firmi. Zamislimo kupca koji se trsi učiniti što više može, i firmu koja ne čini ništa. Ne mogu zamisliti da će takav kupac takvoj firmi "plaćati" ne brigu za okoliš. Jer sve što firma radi, plaća kupac.
OdgovoriIzbriši