Ako je na stolu malo kruha, drži svoj u ruci. hrv. poslovica.
U mjesecu travnju Dana Planete (22.4.2015) pišem o održivoj proizvodnji, koja se nadopunjuje na održivu potrošnju iz
prošlog posta. Fotografiju koju
prilažem, kao da ne pristaje uz ovu temu, jer bi trebalo možda pisati o
robotima, koji su bili glavna atrakcija
na sajmu tehnologije u Hanoveru. Na tom sajmu
posjetiocima se servira
novi svjetonazor, o četvrtoj industrijskoj
revoluciji. Nakon izuma parnog stroja , pa Ford-ove pokretne trake proizvodnje automobila, te primjene elektronike i Interneta, došlo je vrijeme umreženja robota, strojeva i ljudi kao četvrte revolucije.
Valja
spomenuti i drugi događaj,
Hrvatska neće učestvovati zbog troškova od 1,2 milijuna €
na svjetskoj izložbi Expo, koja se održava u Milanu s temom: „Prehrana
planete, energija života“. Kada bismo učestvovali na Expo-u i kada bi se mene pitalo, onda bih
ja predložio izložbeni-pano s
ovom fotografijom s potpisom „100%
održiva proizvodnja hrane“. Na dan Planete slušao sam predavanje od prof. M. Jošta o štetnosti GMO
sjemena i gledao film o kontraverznoj tvrtki „Monsanto“ čiju misiju se doživljava kao napredak? Naime, ako se neće kupovati njihovo sjeme i pesticide
ne će se moći prehraniti stanovništvo Planete !? Ali njihovo sjeme treba kupovati za svaku sjetvu.
Okapanje kukuruza je primjer održive proizvdonje
Održivu proizvodnju, gledam posebice kroz
održivu proizvodnju hrane, koja danas najviše onečišćuje(zagađuju) okoliš.
Održiva
proizvodnja je stvaranje proizvoda (dobara) i usluga postupcima
i sustavima koji ne zagađuju okoliš,
štede energiju i prirodne resurse, ekonomični
su, sigurni za zdravlje radnika,
zajednice i potrošača te društvena
i kreativna nagrada za sve radne ljude.
Grubi opis EU
ekološkog zakonodavstva, može se
svesti na nekoliko načela: primjena najbolje
poznatih tehnologija i opcija , limitiranje emisije štetnih tvari u okoliš,
znanstveni dokazi , i princip opreznosti ili prevencije. Na
temelju ovih načela nastale su mnoge
smjernice, zakoni i međunarodne inacionalne norme za cjelokupnu proizvodnju.
Okopavanje kukuruza motikom je proces, koji spada u
tradicionalnu agrarnu proizvodnju hrane, koja je bila preteča industrijske
revolucije. Ako su industrijske revolucije stvarale nova radna mjesta za ljude iz sela i time povećavala stanovništvo
u gradovima, onda sada dolazi do preokreta,
gdje robotika tehnologija stvara nezaposlene ljude. Okopavanje kukuruza
motikom i pojave robotike u
industriji, jesu na prvi pogled dva
nevezana događaja, koji se ipak mogu povezati u rješenju problema,
kako zaposliti i prehraniti nezaposlene. Održiva poljoprivreda traži ljudske
radne ruke. Okopavanje
kukuruza, snimka je nastala 1923. i potječe iz
foto-monografije Milana Dvoržaka samoborskog
suca. To je bila uobičajena
slika proizvodnje hrane za vrijeme
života naših djedova i roditelja.
Da se razumijemo, nije ovo krik za povrat ; „primimo se svi motike“ ali jeste smjernica za povećanje broja
poljodjelaca po hektaru zemlje, i to
one neobrađene. Domaćinstvo mojeg djede imalo je sedmero ljudi o
obrađivalo je „motikom“ šest hektara oranica
livada i šuma. Danas je u razvijenim zemljama na 12 ha zaposlen samo jedan
radnik s obilnom tehnikom, koji ne ispunjava definiciju održive poljoprivrede. Kako optimirati u stvaranju ravnoteže između mnogih zahtjeva, oko održive proizvodnje hrane? Primjena motike ima i znanstveno i ekonomsko opravdanje.
Prošli tjedan je „večernjak“ prezentirao knjigu od
poznatog američkog konzervativca Russell Kirk-a: "Politika
razboritosti“. On je živio i djelovao u
Detroitu. Nabrojio je devet uzroka
propadanja tog grada. Taj grad bio je u
XX. stoljeću simbol industrijske premoći SAD-a,
koji je imao 2 milijuna stanovnika, a sada
ljudi „bježe“ iz tog grada, koji nema više od milijun stanovnika. Još u nekim preostalim tvornicama automobila
Uprava GM tjedno dopušta radnicima 6 $, kako bi
si kupili kokain, marihuanu ili
piće od destiliranog alkohola.
Kirrk spominje, kako veći
kriminal od Detroita, po statistici,
postoji samo u glavnom gradu Washingtonu
DC. Paradoksalno mnogo mladih
ljudi žele napustiti našu domovinu, dok istovremeno Amerikanci žele pobjeći iz SAD-a , koja je mnogima san za život.
Proizvodnja hrane i drugih dobara ima neke bio-fizikalne zakonitosti, koje nije loše da ih se spozna. Ljudsko
društvo ima dvije vrste metabolizma
i stvara bio-ekonomski tlak kroz svoje bio-ekonomsko djelovanje[i].
Eksomatički
metabolizam; tehnička
pretvorba različitih energenata kod
ulaska i korištenja u gospodarstvu izvan
ljudskog tijela, ali pod nazorom i kontrolom
čovjeka.
Endomatički
metabolizam; fiziološka
pretvorba različitih energenata (hrane) unutar ljudskog tijela.
Bio-ekonomika:
primjena temeljnih principa energetike u proučavanju izvedivosti i
podobnosti strukture metabolizma
socio-ekonomskih sustava. Omogućuje integraciju novčanih tokova sa energetskim i materijalnim tokovima u
društvu. Bio-ekonomika je veza između gospodarstva, ekologije i socijalno
demografskih struktura društva.
Bio-ekonomski
tlak: .(Bio-economic pressure) postojanje veza
između promjena ekonomski značajki u gospodarstvu i strukturama metabolizma društva. Povećanje novčanih
tokova u društvu ima za cilj povećavanje
užitaka i zadovoljstva članova društva. Postoji
bio-tlak (trenje, zamor) kada proizvodni sektori društva; poljoprivreda,
energetika, rudarstvo i sekundarni sektori;
građevinarstvo i proizvodnja moraju u što manje sati proizvesti što više energije, proizvoda i
usluga , a nije uvijek moguće. Usput
postoji i neravnoteža sa izvorima
života, jer manje ljudi
žive u ruralnom prostoru (selo),
sa gustoćom toka rasipanja energije max. 0,05 W/m2 , dok većina živi u
urbanom prostoru (grad) s gustoćom toka rasipanja od 10 do 30 W/m2 energije.. Odnos između
broja zaposlenih i nezaposlenih
ljudi stvara isto bio ekonomski tlak u društvu. Ako se
promatra taj tlak kroz države
onda OECD države imaju 50% , Kina 60% Italija 40% i Hrvatska 32% radno aktivni
ljudi. Bio ekonomski tlak je kod Hrvatske tri puta veći od Kine, kada se promatra omjer sati nezaposlenih stanovnika prema radnim satima zaposlenih. Možda i zato kupujemo češnjak iz Kine?
Čovjek, kao pojedinac društva, treba dnevno hrane nutritivno- kaloričkih vrijednosti od 2400-3000 kcal/d što odgovara endomatičkoj energiji od 9-12,6 MJ/d
njegovog metabolizma. Metabolizam ljudskog
tijela, kao najsavršeniji stroj,
koristi energiju s visokom
učinkovitosti tako, da troši 60% za svoje unutarnje funkcije (srce, mozak) a 40% može koristiti za rad (okapanje kukuruza, igranje nogometa , hodanje
i bicikliranje ). Ali, čovjek
više živi od eksomatičkog metabolizam industrijskog
društva, koje dnevno ima potrošnju po stanovnika 500 do 900 MJ/(d st.) energije.
Omjer potrošnje energije eksomatičkog
prema endomatičkom metabolizmu
iznosi 50:1 do 75:1 za čovjeka, koji živi u industrijskom društvu. No, ljudi u
prijašnjem agrarnom društvu imali su samo 5:1 ekso/endo omjer. Upravo
taj veliki ekso/endo omjer jest preslika
bio-ekonomskog tlaka današnjeg društva.
Za vrijeme ekonomske velike krize
u SAD-u 1929. godine poznati
bio-ekonomista Zipf napravio je jednu
usporedbu, gdje je izjednačio dokolicu
nezaposlenih ljudi, kao „sirovinu“ jednaku ugljenu ili nafti.
Naime, ljudske mišice (energija žive sile) mogu se koristiti za velike
aktivnosti primjerice gradnju brana za hidro-elektrane, poznato kao New Deal u
rješenju velike američke krize. Dok ekso/endo omjer 5:1 omogućuje održivu proizvodnju, dotle se omjer 50:1 ne uklapa u gore navedenu
definiciju održivosti. Na slici se vidi kako
ljudi bosih nogu okapaju kukuruz. Jedna domaća pjevačica se hvalila, kako ima oko 30 pari
cipela, koje obuva prema boji haljina i valjda
čarapa. Poznati bio-ekonomista Georgescu Roegen postavio je paradoks, kojim
tvrdi, kako se sadašnji tehnički progres povećava do razine, kada će se
svi izvori života ili
sirovine pretvoriti u smeće. Zašto? Proizvode se frivolne (beskorisne)
stvari i pretežno sve aktivnosti u tzv.
razvijenom društvu su podešene za užitak i dokolicu. Dokaz !? Pogledajmo samo sadržaje TV te reklame i korištenja Interneta.
Život naših djedova i očeva u odnosu na današnji
život znanstveno je i približno točno obradio u doktorskoj disertaciji J. R.
Martin iz Barcelone [ii]. On predstavlja misaoni eksperiment, odnosno
jednostavan model u kojem, grupu
od sto ljudi svih životnih doba, smješta na jedan otok od 500 hektara, koji mogu proizvoditi i hraniti se načinom A kao vegetarijanci, ili B normalno uključujući životinjske proteine. Dalje, nema
uvoza ni izvoza materije i energije iz zamišljenog otoka. Čovjek troši po danu 9 MJ iz „rezervoara“ svog
endo-metabolizma da bi proizveo hranu. Godišnje treba
za 365 x 9 = 3285 MJ endo energije. Žitarica (kukuruzno brašno) mu daju 14 MJ/kg endo energije, što dalje znači da čovjeku godišnje treba 3285/14 = 234,6 ili zaokruženo 250 kg
žitarica za život .
Za godišnju prehranu po stanovniku grupe A - bez životinjskih proteina - dovoljno je 250 kg žitarica, dok za grupa B treba 1000 kg žitarica - i to za kruh 190 kg, a ostalo za proizvodnju 67,5 kg mesa. Njegova računica pokazuje, kako je godišnje potrebno 98.000 radnih sati na polju samo za hranu kod prehrane tipa A dok je za tip B potrebno 173.000 radnih sati od ukupno 876.000 sati. U slučaju prehrane tipa A ljudi starosti iznad 65 godina i djeca do 16 godina ne trebaju raditi, dok se kod prehrane tipa B moraju raditi i djeca i umirovljenici. Za kulturne aktivnosti i dokoličarstvo, ostaje godišnje kod tipa A 158.000 sati dok kod tipa B samo 83.000 sati. Prehrana tipa A treba 25 hektara obradive zemlje dok za tip B treba 100 hektara. Znači, potrebno je obraditi zemlje 1ha/st kao i doba mojeg djeda za održivu potrošnju i proizvodnju.
Zaključak svi se moraju uključiti u rad ( radila su čak i djeca), kao što je to bilo uobičajeno u agrarnom gospodarstvu. Nije bilo tada umirovljenika!? O ostaloj proizvodnji, koja bi trebala težiti k održivoj dosta sam pisao u ovom blogu, a mnogi pojmovi mogu se pronaći u pojmovniku. Održiva proizvodnja je zapravo i težnja k održivoj potrošnji! Održive proizvodnje ne može biti, ako EU građanin proizvodi hranu na industrijski način i godišnje "baca" 180 kg hrane!!??
Za godišnju prehranu po stanovniku grupe A - bez životinjskih proteina - dovoljno je 250 kg žitarica, dok za grupa B treba 1000 kg žitarica - i to za kruh 190 kg, a ostalo za proizvodnju 67,5 kg mesa. Njegova računica pokazuje, kako je godišnje potrebno 98.000 radnih sati na polju samo za hranu kod prehrane tipa A dok je za tip B potrebno 173.000 radnih sati od ukupno 876.000 sati. U slučaju prehrane tipa A ljudi starosti iznad 65 godina i djeca do 16 godina ne trebaju raditi, dok se kod prehrane tipa B moraju raditi i djeca i umirovljenici. Za kulturne aktivnosti i dokoličarstvo, ostaje godišnje kod tipa A 158.000 sati dok kod tipa B samo 83.000 sati. Prehrana tipa A treba 25 hektara obradive zemlje dok za tip B treba 100 hektara. Znači, potrebno je obraditi zemlje 1ha/st kao i doba mojeg djeda za održivu potrošnju i proizvodnju.
Zaključak svi se moraju uključiti u rad ( radila su čak i djeca), kao što je to bilo uobičajeno u agrarnom gospodarstvu. Nije bilo tada umirovljenika!? O ostaloj proizvodnji, koja bi trebala težiti k održivoj dosta sam pisao u ovom blogu, a mnogi pojmovi mogu se pronaći u pojmovniku. Održiva proizvodnja je zapravo i težnja k održivoj potrošnji! Održive proizvodnje ne može biti, ako EU građanin proizvodi hranu na industrijski način i godišnje "baca" 180 kg hrane!!??
Nema komentara:
Objavi komentar