Za
vrijeme ovogodišnjih požara u Dalmaciji u jednoj TV emisiji, pilot koji je avionom Canader gasio
požare je rekao:“ Kada prođu ovi požari, onda
se mora žurno postaviti strategija za sprečavanje, nadziranje i
gašenje požara“. Takva strategija s planiranim aktivnostima mora uzeti mnoge
mogučnosti za sprečavanje i gašenje požara.
Često se čuju razgovori, kako je jedan od uzroka požara gusto raslinje i trava koje se lako
zapale. Nekad su to pasle i brstile koze. Je li jedno od mnogih rješenje
za smanjivanje nastanka požara vraćanja
koza u te kršne krajeve? Koza je
biljojed, preživar koja je rasprostranjena po čitavom svijetu, a krški
oskudni tereni Dalmacije joj odgovaraju za život. Dakle održivi uzgoj koza je moguć u Dalmaciji!
Zašto
koza nema ili zašto su istrijebljene? To je
žalosna priča. Poslije drugog svjetskog rata 1947. zakonom su koze
zabranjene, iz čudnih razloga, a jedan koji je naveden
jest; koza je štetna domaća životinja, jer uništava šume. Koza je bila hranilica sirotinje
„krava siromaha“, koju su tada ljudi skrivali
u pojatama u šumi kako ih mililicija
ne bi ubila. Oni koji su se protivili
toj zakonskoj naredbi bili su kažnjeni do godinu dana zatvorom. Mnogi
ljudi su se morali iseliti zbog uništenja
koza iz svojih životnih prostora. Koza
se hrani najoskudnijom hranom, brstom i pašom. Kozarstvo kao grana stočarstva nije za podcjenjivanje. Zabilježeno
je kako se sredinom XIX stoljeća u Dalmaciji uzgajalo 427000 koza, dok je
1954 ostala bez koza, iako su ovdje
domestificirane još od vremena Ilira.
Koza pase travu i brsti drveće
U to vrijeme Grčka je imala 5 milijuna, a i
Španjolska 3,3 milijuna koza. Danas
postoji preko 900 milijuna koza u svijetu. Grubi statistički omjeri vrsta životinja u svjetskom stočarstvu su: na svaku
kozu dolazi brojčano 2, 5 kom. ovaca, oko 4 kom. krava, 1,5 kom. svinja. Globalno
gledano omjer 7:1 je između ljudi i
koza. U ljetopisu DZS- Državnog zavoda
za statistiku nema podataka koliko imamo danas koza u RH. Postoje podaci
za ovce, dok su se koze izgleda
zagubile negdje u statistici, iako su
naslikane na hrvatskom grbu, što
predstavlja Istru. Procjena je kako ima oko 50000 koza u RH. Još postoji uzgoj naših
stari hrvatskih pasmina koza i to Dinarske šarene koze od 7600
komada i Hrvatske bijele koze oko 1700 komada, što je zabilježeno 2002 godine. Danas
postoje različite pasmine koza,
koje se uzgajaju prema potrebama
ljudi , klimi i ostalim ekonomskim parametrima. U Balkanskim zemljama se
gajila ranije pretežno brdska koza, koja se hrani po područjima gdje ostale
životinje ne mogu opstati zbog siromašne ispaše.
Od
vajkada su koze vezane uz život
čovjeka. U Pjesmi nad pjesmama (biblija) zaručnik veliča ljepotu svoje zaručnice: Kako
si lijepa prijateljice moja, kako si
lijepa,... kosa ti je ko stado koza.
Više
o kozarstvu i pasminama koza te isplativosti uzgoja vidi na ovoj stanici:http://www.gospodarski.hr/Publication/2014/13-14/isplativost-uzgoja-koza-2/8030#.VccgEFXauSo.
Najveći prirast u stočarstvu bilježi
se od 2005 godine u USA baš kod uzgoja koza. Koza daje nekoliko litara
mlijeka dnevno i ako se preračuna njezina masa 40-50 kg onda je kozje mlijeko rentabilnije od kravljeg mlijeka, računato
prema količini hranjiva i dobivenog mlijeka. Koza dnevno daje oko 2 litre
mlijeka što odgovora kravi, koja daje
20 litara ali u oba slučaja s dobrom prehranom. I koza doji na gubicu, znaju
reći ljudi kao mudrost. No, koza daje i meso i tkaninu zvanu kostret. Kozja
koža je bila u staro doba podobna za
pisanje, na kojoj su ostali sačuvani
važni povijesni za čovječanstvo dokumenti .
Kozje mlijeko je manje alergično nego
kravlje i obično ga brižne majka nabavljaju za svoju djecu koja su
boležljiva. Sanska koza koja je
uzgojene u doline rijeke Saane ( po kojoj je i ime dobila) u Švcarskoj ima mliječnost iznosi 650 kg s 3,5% masti u
laktacionom periodu od 270 dana. Rekordi mliječnosti iznose u 365 dana od
1880 kg u USA.
No
vratimo se brštenju drveća koja je dio
prehrane koze. Koza se može uzgajati nomadski polunomadski u staji ili privezana uz
štap. Ograđeni pašnjaci također
su jedno od rješenja.Svakako treba
čovjek biti blizu tog uzgoja koza, jer je paša jedan od glavni faktor
zdrave ishrane koza. Jedan čovjek može uzgajati od 10 do 90 koza
ovisno o terenu i ostalim elementima kao
što su voda i ispaša i ostalih pomoći zajednice i obitelji.
Vratimo
se na problem različitog gustog
raslinja koje raste na terenima
uz more koje je uzrok lakog nastanka i širenja požara. Sunce sjaji
približno istom snagom sa globalnim sunčevim zračenjem godišnje od
1400 kWh/m2 na tla ili zemljišta RH ali će se samo
od 2 do 3 kWh/m2 pretvoriti u ugljik C biomase
. Fotosintezom (sunce, voda, tlo) izrast će godišnje
različita količina biomase (trave ili
šumskog raslinja) ovisno radi li se o livadskom močvarnim tlima
ili golom kršu. Kod travnjaka (livade
i pašnjaci) dobit će se oko 0,24 kg/m2
godišnje biomase ili trave . Kod kršnog tla
će se dobiti samo oko 70-350 kg /ha tj min. 0,007 kg/m2 različitih biljni
vrsta. Ishrana koza, jaradi žive vage 40 kg iznosi od 2 do 5 kg/d
hranjiva. Grubo računato jedna koza bi za 35 do 70 dana pojela biomase što se dobiva fotosintezom na jednom
hektaru kršnog tla. Znači jedna koza traži za svoj život više hektara za ispašu na kršnom tlu.
Prije
pisanja ovog posta posjetio sam veterinarku Anu Galetić koja drži oko 80 koza u Slapnici kraj Smerovišča.
Proveo
sam čak neko vrijeme na paši s tim kozama po relativnom napuštenim brdskim livadama i gušticima . Gđa. Ana
tvrdi; kako koza ne ostavlja pustoš iz sebe. Koza ostavlja list na mladom
stablu i neće uništit raslinje kroz koje se kreće pase i brsti.. Ali ako se uzgaja koza
blizu naselja, onda „prijeti opasnost“ da „uleti“ u susjedni vrt ili njivu i
pojede recimao kupus ili ruže . Koze pasu i brste skoro sve raslinje pa čak koprivu.
Koze
se mogu držati na kršnom tlu kao divlja stada, tvrdi Ana, koja bi se
brojačano ekološki uravnotežila
prema količini raslinja koje izraste. Koza kada pase treba vrlo malo
vode ,budući da trava sadrži vodu. Ako bi koza „podivljala „ pustimo ju da
živi bez pažnje čovjeka, onda
imamo istu situaciju kao što je s divljim svinjama na otoku Krku. Povremeno
bi trebali tada lovci održavati brojnost koza na terenu.
Recimo,
da ipak čovjek mora biti uz te (divlje!) koze
koje štite teren od požara, onda se tzv.
renđeri, lovci i čuvari terena pretvore s mobitelima kao „narodna garda“ koja kontrolira prostor
recimo od piromana. Za vrijeme Austrougarske carevine moj djeda Franjo je bio odgovoran za straže koje su noću i
danju pazile na došljake ili domaće
ljude recimo kradljivaca
usijeva.
Mogu li ove ideje, ili koncepti biti neka
mogučnost u stvaranju strategije koju spominje pilot Canadera? Poznato je
kako postoje dobre i loše strategije, a razlika između njih je koliko ima inercije i entropije u društvu koje teži k nekom vrijednom cilju. To tvrdi Richard Rumelt
u svojoj knjizi : GOOD STRATEGY , BAD
STRATEGY. Zamišljam turistu koji jede kozji sir i paradajz dakako pije vino (sve domaće) bez straha da će buknuti požar.
O
razvoju kozarstva u Istri i pašnjacima
vidi više.
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/zadruga-dva-roga-zeli-pokrenuti-stocarstvo-u-istri-369829
ili o
festivalu sira
te sufinaciranje
sajma sireva
..
|
Održivost, sustainability, die Nachhaltigkeit, сохраняемость, caracter sostenible, durabilité, 可持续性, sostenibilita (可算 及び 不可算, الاستدامة .स्थिरता
četvrtak, 20. kolovoza 2015.
Koza i požari
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar