Pučko
otvoreno učilište Samobor organizira predavanja ovu jesen za pučanstvo vezana uz održivi razvoj, gdje stručnjaci
govore o energiji, otpadu, novom
gospodarstvu i ekološkoj poljoprivredi.
Ekološka poljoprivreda je sveobuhvatni sustav
upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane. Ona ujedinjuje najbolju praksu zaštite
okoliša, visoku razinu biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa,
standarde za dobrobit životinja i proizvodne metode prikladne potrošačima. Ekološki proizvodi
imaju dodanu vrijednost.
Ne sadrže rezidue kemijskih primjesa, teških kovina ni antibiotika te ne
stvaraju nepoželjne nuspojave. Dobiveni su isključivo od sirovina iz ekološkog uzgoja i
zadovoljavaju sve uvjete propisane zakonskom regulativom. Ekološko gospodarstvo organizirano je kao skladna cjelina u kojoj
su međusobno povezani i uravnoteženi svi njegovi dijelovi - biljke, životinje i ljudi te agrotehničke
mjere.
HR-znak za označavanja proizvoda iz ekološkog uzgoja
U našoj zemlji vrijedi PRAVILNIK O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDNOJ
PROIZVODNJI (NN 19/2016) koji počiva na EU uredbama te našim zakonima i
propisima.
Značajke ekološke
poljoprivrede su: organski gnoj ili kompost, zaštitna biološka sredstva kontrolirana
od 2002. prema EU standardima i zabranjena
uporaba GMO-a.
Postoji i biodinamička
poljoprivreda sa sljedećim značajkama: organski gnoj ili kompost, biljni
čajevi za jačanje biljaka, kompostni (BD 502 – BD 507) i nekompostni pripravci,
zabranjena uporaba GMO-a kontrolirana od 2002. i mjesečev sjetveni kalendar.
Uz to postoji i organska
poljoprivreda definirana kao sustav proizvodnje koji održava zdravlje tla,
ekosustava i ljudi. Oslanja se na ekološke procese, biološku raznolikost i
cikluse prilagođene lokalnim uvjetima bez upotrebe sredstava s neželjenim
efektima. Organska poljoprivreda kombinira tradiciju, inovacije i znanost u
korist zajedničkog okoliša, promicanja pravičnih odnosa i kvalitetnog života za sve ljude. Međunarodna organizacija IFOAM (EU
Group) koja podupire organsku poljoprivredu također teži načelima vezanim uz
zdravlje, ekologiju, pravičnost i zaštitu sela. http://www.ifoam-eu.org/sites/default/files/ifoameu_study_organic_farming_cap_2014_2020_final.pdf
Objavljena je i brošura: CAP 2014-2020 ORGANIC FARMING AND THE PROSPECTS FOR STIMULATING PUBLIC GOODS (April
2016) koja obrađuje europsku problematiku organske ili ekološke poljoprivrede. U
njoj među ostalim piše:
Prepoznavanje organske poljoprivrede kao doprinosa javnim
dobrima u okviru ZPP-a treba promatrati u kontekstu postojećih proizvodnih i
tržišnih trendova organskog sektora u Europskoj uniji. U prvom slučaju organski
uzgoj reagira na određenu potrošačku potražnju za visokokvalitetnom proizvodnje
hrane s prodajom u maloprodaji u EU u vrijednosti od 24 milijardi eura u 2014.
U istoj godini 10,3 milijuna hektara (ha) poljoprivrednog zemljišta su uspjeli
organski, što odgovara 5,7% od ukupne koristi poljoprivrednih površina u EU.
Međutim, nakon značajnog rasta stope tijekom posljednjih nekoliko desetljeća,
razvoj usporio na prosječnu organske stopu rasta poljoprivredne zemlje površine
od 1,1% godišnje. U nekim zemljama
pionira organske poljoprivrede kao što su Austrija, Danska, Njemačka i Velika
Britanija (UK), broj organskih farmi stagnira ili čak smanjuje. Međutim, suprotan
rast je trend u drugim državama
članicama. Na primjer, u zemljama kao što su Belgija, Francuska, Italija,
Portugal, Španjolska, Bugarska, Hrvatska i Slovačka, organske poljoprivredne površine povećana više od 5%.u 2014. godini
Seosko gospodarstvo naših roditelja i djedova,koje smo
prekrstili u OPG, sastojalo se od obrađivanje zemlje i gojenja blaga i živadi. Sada se vračamo (vidi definiciju) na tu mudrost
jer moraju postojati uravnoteženi odnosi između
biljaka životinja i i ljudi, ma kako godi nazvali te relacije. Postojala
je uzrečica : livada je majka njive. Zašto?
Stajski gnoj od blaga (životinja) je ta poveznica, koji je neophodan i
danas za ekološku poljoprivredu.
Kako se prelazi na
ekološku proizvodnju? Započinje kada proizvođač uključi svoje PG u sustav
kontrole. Traje 1 – 3 godine. Zakoni i
pravilnici „traže“ poštivanje pravila i zakona. Dakle traži se različite
evidencije što teško pada našem seljaku
ili OPG poduzetniku, koji će reći sve se birokratizira jer činovnici uzimaju novac od seljaka . Inače
pravila su ona koja su poznata većinom
već našim djedovima: pravilan plodored, organska gnojiva (čitaj stajski gnoj), dobar odabir sjemena i
sadnica, uzgoj korisnih biljaka. Postoje i EU-poticaji ili potpore o kojima je najviše govori u
našim medijima. Za ratarske usjeve
dobiva se 351,83 + 20%, EUR/ha, dok se
za usjeve iz vrta, voćnjaka i vinograda
dobiva od 746,64 + 20%, do 887,78 + 20%
EUR/ha. Neki seljaci kažu nama ne trebaju nikakve potpore ili poticaji nego
kritiziraju državu da pravilno odredi tržište u pogledu negativnog utjecaja „zelene mafije“ na
domaću poljoprivredu.
Danas smo u poljodjelstvo ubacili i marketing pa ljudi traže
neke biljke od kojih bi se moglo više zaraditi nego od primjerice pšenice ili krumpira. Reklo bi se danas je moda batat i heljda. O
batatu sam pisao u trećem mjesecu ove godine.
Žetva heljde od članica Etno fletno. na njivi obitelji Obranić iz Celina. Nakon žetve snopovi heljde odvoze se na sušenje u kozlac. Mlatva heljde obavit će se kasnije kombajnom.
Udruga „Etno fletno“
iz Samobora , koja se bavi održavanju starog načina života ovu godinu je eksperimentalno posijala heljdu.
Prikazat će se različita jela od heljde
koja su se nekada jela. Sjećam se kada
se išlo orati onda je baka spremila hajdene žgance s
polivom ili preljevom od masla
ili vrhnje s dodatkom pečenih
jaja. Ratar kao i volovi ili konji su morali dobro jesti kada se išlo orati.
Problematika ekološke poljoprivrede saržajno je prikazana na ovoj adresi:
Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i načina korištenja svrstavamo je u žitarice iako prema botaničkoj pripadnosti spada u porodicu Polygonaceae. Oljušteno zrno sadrži oko 80 % škroba, 10 - 15 % bjelančevina, 1 - 2 % sirovih vlakana, 2 - 3 % masti i 1 - 2% mineralnih tvari; željezo, fosfor i jod te povećan sadržaj B1 i B2 vitamina.Cijena brašna od heljde je 32 kn dok je pšenično brašno 12 kn.
Problematika ekološke poljoprivrede saržajno je prikazana na ovoj adresi:
Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i načina korištenja svrstavamo je u žitarice iako prema botaničkoj pripadnosti spada u porodicu Polygonaceae. Oljušteno zrno sadrži oko 80 % škroba, 10 - 15 % bjelančevina, 1 - 2 % sirovih vlakana, 2 - 3 % masti i 1 - 2% mineralnih tvari; željezo, fosfor i jod te povećan sadržaj B1 i B2 vitamina.Cijena brašna od heljde je 32 kn dok je pšenično brašno 12 kn.
Slama heljde se izjednačava po hranjivoj vrijednosti sa
slamom jarih žitarica, ali se stoci ne smije davati u većim količinama jer
sadrži alkaloid fagopyrin. Heljdu oprašuju pčele jer dugo cvate i ima cvijet na
koji pčele lako sjedaju, ali samo u jutarnjim satima. Pri povoljnim uvjetima
može se dobiti 80 - 100 kg meda sa 1 ha. Ako se uzme da se je heljda sijala
iz žetve ječma (lipanj/srpanj) onda se to može nazvati
ekološka poljoprivreda, jer se bolje iskorištavalo tlo i smanjivao se rast
korova.
Ako se heljda sije
kao postrna kultura onda je prinos do 2 t/ha no
prinos može biti i do 10 t/ha ovisno
o vremenu sijanja i načinu gnojidbe. Od 100 kg zrna heljde može se
dobiti 60 - 75 kg tamnog brašna. Zeleni listovi i cvijet heljde mogu se
koristiti kao izvor rutina, glikozida koji se upotrebljava u medicini kao
ljekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišen tlak),
reumatizam i dijabetes, dok čaj od heljde pomaže kod oporavka od zračenja i
kemoterapije.
.
.
Mnogo savjeta o ovoj temi možete pronači na ovoj adresi:
OdgovoriIzbrišihttp://www.savjetodavna.hr/publikacije/6/