1. Sjećanje na voleke i sani
Sve se događa u vrijeme kada sam bio srednjoškolac. Lagano
je padao snijeg kao i danas dok ovo pišem, potiće mi sjećanje na djetinstvo kroz pjesmice; Prši snježak pahuljama bijeli krove kolibama ili divna pjesmica; Kesni sneg, puna pouke o temi o kojoj želim pisati.
Snijeg je za mojeg oca bio velik dar s neba, jer smo tada mogli volovima (volekima) upregnutim u velike saonice sanjkati gnoj na njive koja su bile relativno daleko od našeg sela. Velike saonice koje se u našem kraju (kajkavska donjosutlanska ikavica) nazivaju sajke ili sani bile su od velike pomoći. Sani imaju dvije smuke ili smići, a jednu sam zadržao u mojem malom tzv. etnološkom muzeju kao uspomenu na to vrijeme. Postavili smo sani kraj gnoja i s roglama (vilama) namitali (stavljali) gnoj između dasaka koje su bile na sanima. Oko nas su se motale kokoši, jer je u gnoju bilo puno glista. Jednu je kokoš tata pritisnul s roglama pa pozvao mamu i veli joj: daj zakoli ovu kokoš da bumo imali paprikaš kada se vratimo doma. Mama je prvo odbila da tu kokoš pripremi za ručak jer je nesla jaja. No tatina je zapovijed ipak poštivana pa kad smo se vratili s njive jeli smo fini paprikaš. Ali ono što mi je ostalo u lijepom pamćenju bili su naši voleki koji su se veselili izlasku iz štale i po dubokom snijegu i prtini vukli sani pune gnoja. Zadovoljni voleki mokre dlake okupane snijegom i čistih parkli kao da su bili kod najboljeg volovskog pedikera - još i danas pamtim tu sliku i sjetim se je kada pogledam smići koje vise na zidu. Danas štetna sol za okoliš na cestama izbrisala je saonice iz sjećanja.
Snijeg je za mojeg oca bio velik dar s neba, jer smo tada mogli volovima (volekima) upregnutim u velike saonice sanjkati gnoj na njive koja su bile relativno daleko od našeg sela. Velike saonice koje se u našem kraju (kajkavska donjosutlanska ikavica) nazivaju sajke ili sani bile su od velike pomoći. Sani imaju dvije smuke ili smići, a jednu sam zadržao u mojem malom tzv. etnološkom muzeju kao uspomenu na to vrijeme. Postavili smo sani kraj gnoja i s roglama (vilama) namitali (stavljali) gnoj između dasaka koje su bile na sanima. Oko nas su se motale kokoši, jer je u gnoju bilo puno glista. Jednu je kokoš tata pritisnul s roglama pa pozvao mamu i veli joj: daj zakoli ovu kokoš da bumo imali paprikaš kada se vratimo doma. Mama je prvo odbila da tu kokoš pripremi za ručak jer je nesla jaja. No tatina je zapovijed ipak poštivana pa kad smo se vratili s njive jeli smo fini paprikaš. Ali ono što mi je ostalo u lijepom pamćenju bili su naši voleki koji su se veselili izlasku iz štale i po dubokom snijegu i prtini vukli sani pune gnoja. Zadovoljni voleki mokre dlake okupane snijegom i čistih parkli kao da su bili kod najboljeg volovskog pedikera - još i danas pamtim tu sliku i sjetim se je kada pogledam smići koje vise na zidu. Danas štetna sol za okoliš na cestama izbrisala je saonice iz sjećanja.
Ostatak starih saonica jedna smuka ili smić.
2.
Alternativna, organska, biološka, biodinamička ili ekološka poljoprivreda
Ta su me sjećanja navela da povijesno gledano
klasificiram pojave i pojmove oko
proizvodnje zdrave hrane.
Poljoprivreda mog djeda i oca
danas se različito naziva - alternativna, organska, biološka, biodinamička, ekološka što
se može skupno definirati kao proizvodnja bez upotrebe štetnih tvari za suzbijanje
štetnika i bez upotrebe umjetnih gnojiva.
Zašto je za našu obiteljsku poljoprivredu prikladan naziv alternativna? Zato jer je
traktor zamijenio volovsku živu
silu koja je zapravo izvor alternativne energije.
Vol ili krava
imaju snagu oko 700 W i
potroše za jedan sat 3200 kJ energije koju dobivaju pašom, kroz
sijeno ili siliranim kukuruzom dok traktor koji je dio intenzivne industrijske
proizvodnje hrane, snage 50 kW troši iz benzina 378 000 kJ energije. Krava proizvodi mlijeko, meso i stajski gnoj,
dok traktor znatno onečišćuje okoliš. Danas je živa sila ljudi, krava i volovanadomještena traktorom i cjelokupnom tehničkom opremom https://ekovalen.blogspot.hr/2012/02/mlijeko-nase-svagdanje.html
To me je navelo da potražim podrobnije
podatke o razlikama današnje poljoprivrede i ove organske ili
alternativne u duhu održivosti.
Navedeni svježi
podaci potječu iz časopisa „Održivost“ Sustainability (MDPI koji su publicirani u siječnju 2018
godine. Naziv članka je
Usporedna analiza o održivosti uzgoja usjeva u organskoj prema konvencionalnoj
poljoprivredi.
3.
Podaci
Nasumce ću spomenuti samo neke podatke povađene iz 139 izvora,
kronološki poredane prema godinama
izdanja u različitim časopisima znanstvenog usmjerenja od 1995. do 2015. godine:
- U
svijetu proizvodnja organska hrana pokriva površinu tla od 1,1 % što
iznosi 45 milijuna hektara,
približno veličine
Španjolske, dok je
vrijednost godišnje proizvodnje 80 milijardi dolara.
- Najveći
prirast u proizvodnji organske hrane imaju Australija i Španjolska dok najveći broj ekoloških farmera
imaju Indija i Etiopija.
- U
SAD-u dominira moderna poljoprivreda uglavnom s konvencionalnom ili
industrijskom proizvodnjom na 2,1
milijuna farmi koje pokrivaju oko 373 milijuna hektara.
- Stanovnik
Švicarska je 2015. konzumirao organske hrane za 262 €, a
Nijemac za 106 €. Prosječna
cijena organskog kukuruza, soje i pšenice bila je 122 % veća od
konvencionalnih proizvoda.
- Studije
pokazuju kako je koncentracija fosfora, kalija, dušika, kalcija i magnezija
signifikantno veća u organskim poljima. Tome pridonosi primjena stajskog
gnoja i komposta što znači postojanje mnoštva mikroorganizama i
bioraznolikosti.
- Mineralnog
dušika ima u tlu konvencionalne
poljoprivrede 44,1 mg/kg dok u organskom
ima 20,19
mg/kg. Višak dušika u tlu čini negativni utjecaj na pitke vode.
- Organski
upravljana polja imaju 50 % više organizama
kako što su ptice, različiti insekti i ostale bioflore i faune.
- Ispiranje
nitrata je pet puta veće u
konvencionalnom u odnosu na organski način proizvodnje hrane.
- 35-godišnja
studija oplodnje otkrila da se organska tvar - humus u tlu - povećala
nakon dugoročne primjene stajskog gnojiva.
- Osam
vrsta voća i 12 vrsta povrća je testirano
pozitivno na ostatke pesticida 73 %
kod konvencionalno uzgojenih u usporedbi s 23 % kod organskih uzoraka.
- Kod
uzgoja rajčice i kukuruza u organskim je poljima pronađen veći rast korova negoli u konvencionalnima.
Suzbijanje korova za organski sustav uzgoja koštalo je 571
$/ha, a za konvencionalni - 420 $/ha.
- Folija poznata kao crna plastika od 150
ili 200 μm debljine rezultirala je najvećom kontrolom korova.
- Iz
organskih sustava proizvodnje prikupljeno
je 77 % više pojedinačnih pauka i
36 % više vrsta lovnih pauka.
- Signifikantno
je smanjen rast korova i potrošnja glifosata kod primjene malča od slame i
crne folije.
- Jedna
funta (lb) glifosata sada košta prosječno 20 $, a
potrošilo ga se 2016. godine
50 milijuna funti (1 lb=
0,453 kg).
- Poljoprivredna
proizvodnja uzgaja se na 1,6 milijardi hektara.
- Organska poljoprivreda treba 35 % više ljudskog rada negoli konvencionalna.
- Organska proizvodnja kukuruza treba 4186 kWh/ha energije, konvencionalna 6046 kWh/ha, a uzgoj soje 2558 kWh/ha.
- Ukupna potrošnja energije je 2,5 puta veća kod konvencionalne poljoprivrede u
odnosu na organsku.
- Potrošnja
energije za uzgoj kukuruza na jednom hektaru je
89 L dizel goriva, 40 litara benzina i 13 kWh električne energije.
- Neto
dobit je kod organske 706 $/ha dok je kod konvencionalne
poljoprivrede 192 $/ha.
- Pri konvencionalnom uzgoju varijabilni
troškovi su viši: za pamuk 38 %, za soju 66 % i za pšenicu 49 % od organskog
uzgoja istih kultura.
- Studija za 40-godišnje razdoblje pokazuje kako su ukupni troškovi, bruto
prihod, omjeri koristi i troškova te NPV
bili dosljedno veći za organske
u usporedbi prema konvencionalnim sustavima proizvodnje hrane.
- Rajčice
iz konvencionalnih sustava bile su veće i teže od organskih.
- Krumpir
iz organskih i konvencionalnih sustava uzgoja ima
približno jednaku količinu
suhe tvari, škroba i
sadržaja fenolne kiseline.
4.
Strategije uzgoja hrane kroz organske
sustave i održivost
Nakon ovog preglednog popisa rezultata oko organske i
konvencionalne poljoprivrede možemo zaključiti da je održivost složeno pitanje
i teško ju je općenito ocijeniti indeksima
i parametrima. Međutim, analizom
pojedinačnih parametara proizvodnje, dugoročno gledano, te šire usvajanje organske prakse upravljanja poboljšava održivost sustava poljoprivrede. Norme za organsku
poljoprivredu postavljene suširom svijeta, a modelirane su
na temelju četiri načela;
zdravlje, ekologija, pravičnost i skrb
što je definirano organizacijom IFOAM. Naime ljudima je važna zdrava hrana koju danas
doživljavamo kroz kokoš koja je zobala gliste s gnoja i svježe je pripremljena
za ručak.
No, danas se diskutira o generički modificiranim organizmima GMO. Čak se i lektori hrvatskoj jezika nisu još dogovorili kako pisati taj pojam - genetski, generički ili genetički. Ja ću dalje spominjati taj pojam samo kroz kraticu GMO.
No, danas se diskutira o generički modificiranim organizmima GMO. Čak se i lektori hrvatskoj jezika nisu još dogovorili kako pisati taj pojam - genetski, generički ili genetički. Ja ću dalje spominjati taj pojam samo kroz kraticu GMO.
Više o
problemima GMO vidi kroz medije i portale!
Čitam ovaj blog zbog načina pisanja i načina razmišljanja, o materiji ne znam ništa, ali tekstovi su uvijek zanimljivi. Ne znam zašto se lektori ne mogu dogovoriti oko pisanja pojma jer 'genetski' je ono što se odnosi na gene, 'generički' je ono što se odnosi na neki rod, neku vrstu (generički lijek: nije bitan točan proizvođač ili ime lijeka, ali se radi o lijeku iste vrste, istoga tipa), 'genetički' se odnosi na genetiku, ono što je rezultat genetike kao grane znanosti. Zar ne bi onda bilo 'genetički modificirana hrana'? To je hrana koju su stvorili oni koji se bave genetikom. Genetički modificirana hrana rezultat je genetske modifikacije i ne znam ima li u njoj čega generičkoga (možda i ima). Po meni je ta hrana genetski drugačija jer je genetički modificirana (ili izmijenjena). Termine uglavnom ne stvaraju jezični stručnjaci, već stručnjaci određene struke koji nisu i jezični stručnjaci. Isto tako često jezični stručnjaci pogriješe jer ne razumiju zapravo probleme i materiju teksta koji ispravljaju. Barem prema onome što sam ja imao (ne)prilike vidjeti.
OdgovoriIzbriši