Posvečeno majci Jeleni i strinki Bari.
Uzgajanje povrća
je bio odvajkada običan posao ljudi na selu i u gradu. Vrt je bio
ogledalo radišnosti obitelji, gdje je
bilo svega posađeno, od cvijeća do raznolikog povrća. Poslovi u vrtu, bolje rečeno o povrtnjaku
bili su isključivo briga domaćica.
Sjećam se moje pokojne majke koja
je imala jednu kutiju od cipela punu papirnatih zamotuljaka sjemenja[i],
na kojima nije ništa pisalo. Davno je to
bilo i pitam ja nju; „mamek kak prepoznaješ
ta sjemenja, kada nisi ništa napisala na
papiru u kojem je zamotano. Ona meni začuđeno:
sinek moj, pa ja poznam sva ta sjemenja! Ona je poznala
oblik sjemena, ali ona je poznala daleko više, poznala je njihov gen[ii]
, što bi danas učeno rekli „znala“ je informaciju koja je sadržana u tim
sjemenkama. Gen jest zapravo informacija. Gledam u jednoj agro-prodavaonici
ponudu od oko 170 vrsti različitih vrsta sjemenja. Lako ih je raspoznati, jer se ona nalaze u malim vrećicama na kojima su kolor slike
povrća.
Poneki se pitamo, gdje su nestale mudrosti naših baka za uzgoj povrća, kojeg godišnje pojedemo oko
Tržnica u Samoboru 1951.- snimio Šurjak .
80 kg kg po stanovniku. Danas u robnim kućama imamo domaćeg povrća, ali i uvezenog, kojeg smo za 117 milijuna $ uvezli. Svaki Hrvat, (valjda zajedno s turistima!?) je pojeo 2013. uvezenog povrća 29,7 kg i 43 kg voća. Uvozimo povrće iz slijedećih zemalja: Španjolska, Moldavija, Albanija, Jordan, Turska, Peru, Urugvaj i Kirgistana i češnjak iz Kina. Optimistička je vijest, kako smo 2013. povećali proizvodnju većine voća i povrća. Povećali smo proizvodnju od 12 do 48% rajčica, dinja, kupusa, poriluka i krastavaca.
Kriza, koju polako osjećamo, ipak je narod pokrenula u povećanju uzgoja povrća na Gradskim vrtovima i u vrtovima kraj
svojih kuća. Od svih zemalja EU u Hrvatskoj
naviše građana i to 71,7% žive u obiteljskim kućama. Neki građani iz
Zagreba koriste tri autobusa, kako bi došla na svoju parcelu (koju su dobili od
grada Zagreba) na kojem imaju povrtnjak u
Sv. Klari. Usput nose i alat. Ono što je
pozitivno kako u novinama tako i
TV stanicama raste broj stranica i
emisija, koje su posvećene informiranju i obrazovanju oko proizvodnje povrća. Tako u „Većernjaku“ dipl. inž. Korenelija Benyovski Šoštarić
savjetuje, kako se uskrsni mladi luk može uzgojiti iz presadnica u posudama(teglama).
Nedavno smo se čudili o uzgoju kupusa na
balkonima kod Kineza. Sanjam kako će te teme „izbaciti“ barem 50% nepotrebnih sportskih sadržaja iz današnjih
medija.
Onaj tko se želi
baviti uzgojem povrća dobro je da nabaviti
knjige o povrtlarstvu . Ne treba velika
čestica ili parcela da se netko
posveti tom „ sportu“. Peter Seabrook napisao je knjigu „Moj povrtnjak“[Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb 1977.]
gdje savjetuje, kako se na parceli 3x4 m
može uzgajati povrće kroz cijelu godinu. Marie –Luise Kreuter napisala je vrhunski priručnik za biološki uzgoj: „Bio vrt“ - Povrtnjak, voćnjak, cvijetnjak,
biološko, organsko, prirodno [Marjan tisak d.o.o.Split 2008.] knjiga je imala 18 izdanja u Njemačkoj. Za
znatiželjnike skenirao sam par stranica iz dva priručnika, koji mogu poslužiti za
poticaj vrtlarenju. Znanja o uzgoju
povrća iz doba moje bake i majke
o napisano je u Langovoj knjizi oSamoboru [Merdijani ,Samobor, 2009.].
Vrtlarenje naših baka danas se naziva organski ili biološki
uzgoj. Postoje još nazivi: prirodna,
biološka agrikultura, agro-eko sustavi. U
svijetu su se razvile dvije vrste agrikulture u proizvodnji hrane, jedna kao način života i druga agrikultura kao biznis. Dr
Pavao Krišković s kojim sam ima čast raditi na razvoju i proizvodnji prirodnog( ne umjetnog) mineralnog gnojiva KPMG,
tvrdi u svoj knjizi „Bioagrikultura“ [Mladost ,Zagreb 1989] kako se umjetnim
gnojivima remeti biološka ravnoteža tla.
Biološki aktivno tlo ima mnogo mikro-organizama koje razgrađuju tvari i pomažu
biljki u njezinoj kvalitetnoj hranidbi .
Imali smo vrt blizu potoka i sjećam se kako se paradajz
ne smije zalijevati po lišću i plodovima, dok se cjelokupna stabljika paprika može zalijevati.
O gnojenu , plodoredu o načinu i vremenu
sadnje i sijanja, i presadnicama nisam
razmišljao tada, jer to je sve bila briga majke Jelke i strinke Bare kojima posvećujem ovaj post. One
su znale o sjemenju o presadnicama, zatim koje se biljke „vole“ a koje ne. Biljke
kao dobri „susjedi“ su: rana mrkva-luk;
kasna mrkva-poriluk; grah –cikla; rajčica- peršin; salata-rotkvica; Naprotiv loši susjedi su: salata-peršin;
grah-luk; rajčica –grašak; krumpir-suncokret;
kupusnjaće-luk.
U Baladama Petrice Kermpuha postoji pjesma koja spominje
netrpeljivost biljaka:Ni med cvetjem ni
pravice/rekel je to je fijolice/smrdljivi terputec,/jalnuš tvardogutec. Zajček
gumbek, bažulek i slak,/čuli su terpuca, kak punta se bedak,/Pak rekel je
gumbek-ti si bedak,/to je tak vola božja,pa ima biti tak.
Kako postići maksimalni dohodak na povrtnjaku
od 200 četvornih metra?To sam si
postavio kao zadatak ovo proljeće.
Prvo sam pregledao cijene povrća, i to ne samo kod nas, nego mi je „ moj dopisnik“
prijatelj Ante, koji trenutačno živi u
Kaliforniji, poslao tamošnje cijene povrća. Usporedio sam naše cijene i vidio, kako su tamo cijene povrća duplo skuplje, ali je naš BDP tri
puta manji od američkog BDP-a, pa ispada da
jedemo jako skupo povrće. Ništa novo, banke i uvoznici prave u nas novac. Ovdje paše izjava Henry Forda: A business that
makes nothin but money is a poor business. Posao u kojem se ne radi ništa drugo
nego novac je loš posao.
Pokušao sam sjetvom povrća maksimalizirat dohodak, na novo izoranoj parceli od 200 m2
koja je prije bila livada. Pognojio sam
parcelu konjskim gnojem i troškovi su bili 800 kn zajedno s oranjem i
sjemenjem . Oni koji su vični računalima i Excel
programu za tablično preračunavanje znaju, kako postoji
u tom programu alat Solver[iii]
kojim se vrlo lako mogu optimirati (maksimalizirati, minimalizirati)
različite funkcije prema matematskim
modelima. Solver smo koristili u
pogonima, kada nismo imali potrebnih sirovina.
U mnogim državnim Agencijama mogao
bi biti to alat za izradu elaborata, kako optimirati gospodarstvo u doba krize.
Primjerice, koliko se uštedi goriva ako se povrće transportira iz Klare do Dolca umjesto iz
Španjolske. Za optimizaciju našeg vrta ,uzeo
sam u razmatranje najčešće prodavano povrće: kupus 2,82 kn/kg ,rajčicu 13,85 kn/kg,
buće 2,99 kn /kg (tikva lubenica) i luk 4,31 kn/kg i izračunao maksimalni
dohodak od 2836,46 kn. Ukupno ćemo
dobiti, ako Bog da, kako bi rekla moja majka
376 kg povrća. Za dobivanje većeg prinosa, mogao sam uzeti salatu u sjetvu, koja ima prinos od 3,5 kg/m2 u odnosu na luk, koji ima prinos samo od 1 kg/m2 Pravi vrtlari (ja to nisam) imaju mnogo ograničavajućih varijabli kada rade sjetvu, očekujući žetvu kao najveći događaj godine.
Znam kako đaci u 4 razredu
pučke škole u predmetu „Priroda i društvo“ obrađuju temu rasta graha
od sjemena do ploda, gdje nauče
kako se sjeme graha u rahloj zemlji mora
zalijevati da bi raslo. Sanjam kako će svaka škola imati prije vrt nego sportsku dvoranu!?
Za par dana, 22. travanja je Dan planete i bit će govora o
različitim eko problemima našeg života.
Tada će se spominjati „majčica zemlja“ i valja imati na umu, kako je to samo
jedan tanak sloj od 30 do 40 cm plodne zemlje, koja daje hranu i koju valja pomno njegovati kao dijete. Sada vrijedi nova
zapovijed . Ne misliti globalno a djelovati
lokalno, nego misliti lokalno i djelovati lokalno .
[i] Negdje sam
pročitao kako su Norvežani uskladištili, za buduće generacije, duboko
pod ledenim morem velike količine
raznolikih vrsta sjemenja.
[ii] Danski
botaničar Wilhelm Johansen je 1910. izumio pojam gen kojim se prenose svojstva
od roditelje na djecu.
[iii]
Kenneth R. Baker: Opimization modeling with spreadsheets, Thomson Brooks/Cole,
2006
Ovo proljeće mi se pogled duže zadržao na onim uskim travnjacima između trotoara i ulice, a ispod velikih koštela što nam čine hlad. Neke trave imaju široke listove, ali to ne smeta uskim travkama da provire između tih listova. Neke su bodljikave i krupne, ali to ne smeta nježnima da se zavuku između njih. Neke su niže, neke više. Tu je i maslačak. Po takvim livadama smo igrali nogomet. Danas su te gradske livade izložene ispušnim plinovima, gaženju... Ali su potpuno zdrave. Nevjerojatno su zdrave! Mislio sam organizirati natjecanje tko će više vrsta biljaka prebrojiti u svojoj šaci što ubere jednim zahvatom.
OdgovoriIzbrišiZnao sam da zdravlje livade ima veze sa suživotom svih mogućih vrsta na tako malom prostoru.
I onda odem na predavanje mr. sci. Roberte Katačić, dr. med. koja nam kaže: "Danas znamo za 8000 fitokemikalija u biljkama, a kad sam radila magisterij prije 10 godina smo poznavali svega 5000. To znači da svaki dan otkrivamo destke novih. Fitokemikalije štite biljke od bolesti. Fitokemikalije zajedno daju svoj puni doprinos i našem zdravlju. Tablete imaju samo neke od fitokemikalija i zato mi još uvijek ne znamo posljedice takve nadopine hrani i trebamo dati prednost povrću iz prirode koje možda ima i milijun fitokemikalija koje ćemo možda otkriti u sljedećim godinama. Učinak na naše zdravlje je učinak svih fitokemikalija zajedno iz prirode, jer fitokemikalije uzimane izolirano nemaju onaj učinak koji imaju u prirodnoj ishrani gdje ih je 8000."
Aha, tu smo. Na livadi su složne zbijene sve moguće vrste biljaka i one zajedno imaju sve fitokemikalije, koje onda u sinergiji štite sve stanovnike livade. Kad bi sad na takvoj livadi, mislim se ja dalje, bio posađen kukuruz, pšenica, salata, kupus... onda se nikad ne bi razbolili, ali to se kosi s Excelom i prinosom po m2 :).
Ako sad za nas hranjive biljke izoliramo od livadskih, jesmo li učinili isto što i kemičar kad je u tabletu stavio samo neke fitokemikalije? Jesmo li na taj način polja žitarica dobro čuvanih od korova učinili i dobro ranjivim od kukaca i bolesti? Jesmo. Ako bi danas radio svoj vrt, isti bi bio kombinacija vrta i livade.