utorak, 23. kolovoza 2011.

Zapušten Šmidhenov zdenac i EU rezolucija o totalitarizmu.
U nedjelju 21 kolovoza je bio sam na proštenju kod kapelice Sv.Helene koja se nalazi pokraj zapuštenog Šmidhenovog kupališta. Moja majka Jelena me je često vodila kao malog dečeca na to proštenje i kupila mi ponekad medenjake kod licitara. Na kraju mise župnik nas je pozvao na domjenak kojeg je organizirao MO "Franjo Bučar" u novoj sportskoj dvorani. No, prije nego sam otišao na domjenak posjetio sam Šmidhenov zdenac, iz kojeg sam se mnogo puta napio vode kada sam pješice išao u školu u Samobor. Danas se bilo do tog zdenaca se teško "probiti" kroz gusto šipražje. Uspjelo mi je doći do zdenca i napio sam se hladne vode, koja mi je stvarno utažila žeđ u ovoljetnoj vrućini. Kada su me ponudili s hladnim vinom na domjenku htio sam nešto reći o zapuštenom zdencu, koji se nalazi na području MO "Franjo Bučar",ali nisam, jer nije pristojno domaćinu, koji te časti hladnim " škropecom "bilo što reći.
Naime taj zdenac i čitav prostor oko njega ima u sebi ugrađenu znakovitu povijest ovog prostora, koju nije loše da se ju spomene danas 23. kolovoza 2011 . Taj zdenac je tadašnji gradonačelnik Šmidhen 1877 g. obzidao kamenjem iz stare razrušene kapele Sv Helene i pokrio oltarnim kamenom ili krsnim kamenom kapelice koju su nekad 1545 g. opljajčkali Turci kada su se vračali iz Kranjske.
Danas je predsjednica vlade Jadranka Kosor položila vijenac u Maksimiru, gdje su na završetku drugog svjetskog rata poubijani vojnici poražene vojske. Ovaj prostor oko ovog zdenca bio je ispunjen u svibnju 1945 gladnim i na smrt prestrašenim vojnicima, bez oružja, kojima je moja majka bacala sitno nasjeckani kruh. Tada sam se kao malo dijete od 4,5 godina također prestrašen držao se majci za suknju i promatrao sam s strahom te izbezumljene ljude. Oni su bili gladni, ali nisu bili žedni, jer je voda tekla iz Šmidhenovog zdenca isto tako kao i ove nedjelje.
Skupština Europskog parlamenta u siječnju 2006. godine usvojila Rezoluciju Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina, a Europski parlament je u travnju 2009. usvojio Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu, određujući 23. kolovoza kao dan za komemoraciju svim žrtvama tih totalitarnih režima.
Oko ovog zdenca rastu vile i nova naselja, a taj zdenac koji je kulturna i ekološka baština kao da je zaboravljen. Zašto?

1 komentar:

  1. Mora se dodati još jedan povijesni dodatak ovom blogu. Sv.Helena ili Jelena je majka rimskog cara Konstantina koji je 313 godine potpisao edikt u Milanu da se treba prestati proganjati kršćane u Rimskom carstvu. Kršćani su bili proganjani od 33 godine nove ere. Naročito je bio opak glede progona kršćana car Dioklecijan.

    OdgovoriIzbriši