 Više od 60% ukupne hrane biljnog podrijetla potječe od samo  triju kultiviranih biljaka, pšenice,kukuruza i riže. Isto tako 70% hrane životinjskog podrijetla  proizvodi su: svinja, goveda, ovaca koza i kokoši.
Više od 60% ukupne hrane biljnog podrijetla potječe od samo  triju kultiviranih biljaka, pšenice,kukuruza i riže. Isto tako 70% hrane životinjskog podrijetla  proizvodi su: svinja, goveda, ovaca koza i kokoši. 
Uzgoj kokoši nesilica  u EU se vraća na stare metode, tj "izbacivanjem"načina  uzgoja,  gdje su kokoši živjele u skučenim prostorima i kavezima bez  sunca.  Glede dobrobiti životinja i sigurnosti  za zdravlje ljudi i životinja  EU je donijela mnoge  propise i norme koje počivaju na  Direktivi od 1999 g. br. 1999/74 EC gdje se predlaže uz kaveze  i slobodan uzgoj kokoši nesilica .To znači, kokoš treba živjeti na  prostoru s više slobode kretanja, na travi gdje  ju  nadstrešnica  grmlje i drveće  štiti od sunca .Nije etično, vjerojatno niti zdravo, da se "broilers" kokoši drže u nastambama gdje 19 njih leži na površini od jednog četvornog metra i da za 45 dana narastu intenzivnom prehranom  na  težinu od 2,5 kg.   
Danas u ovo božično vrijeme, neposredno pred održavanjem referenduma o priključenju RH u skup država EU, moramo početi razmišljati   i djelovati između ostalog  i o alternativnom uzgoju kokoši .
Sjećam se kako smo kao djeca išli po selu "gratulirati"-čestitati Božić ili Novu godinu susjedima. Naučili smo napamet i govorili: "Falem Isus i Maria ! Na to mlado leto  da bi bilo zdravo i veselo tusto i debelo, da bi imali pune štale blaga, pune  hambare žitka, pune pevnice vina. Da bi imali ždrebičev, telićev, praščćev, purićev, račićev, guščićev, piščencov i da bi vam kvočka trdo  sedela".
Ništa se nije  izmjenilo   u biti,  samo se  forme čestitanja mjenjaju, jer danas si želimo "da bi imali"  radnih mjesta.
 
 
tekst vidi od 21.12.2011
OdgovoriIzbriši