1. Uvod
U postu od kolovoza pokušao
sam oslikati probleme uzgoja hrane uz mnoge štetnike i parazite
te klimatske promjene kao
što su mraz, prekomjerna kiša ili suša, tuča, orkanski vjetrovi. Skoro sve to
zadesilo nas je ove godine. Dok ovo pišem vrijeme je berbe grožđa. Moje obiteljsko
„povjerenstvo“ zaključilo je da se berba grožđa ne isplati, jer će se nakon
tuče svaka jagodica morati odvojiti od grozda, a i nakon što su ptice pojele mnoge
preostale jagodice. „Pobjednik“ nakon svih tih nedaća u našem je vrtu buča ili bundeva naziva hokaido. Zašto
pobjednik? Procijenio sam to prema sljedećim elementima: dobro je sazrela, lako
je održiva u čuvanju u podrumu, ima čvrstu narančastu koru koju ne treba
oguliti kad se kuha za juhu. Tvrda joj je kora najveća brana protiv štetnika i
kvarenja. Sjeme klije 6 – 8 dana, a njegova trajnost glede klijavosti je 5 do 8
godina. Već prema sjemenu, gnojidbi i njezi, prirod ili urod može biti 3 – 4 kg
po četvornom metru.
3. Nutritivne vrijednosti
Dok smo s podsmjehom
govorili o bundevi kao hrani za svinje, pogledajmo kakve nutritivne vrijednosti su sadržane u njoj. Bundeva po hranidbenoj vrijednosti i
dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Prema bazi podatka USDA za
običnu bundevu (Pumpkin, raw) navedeno je oko 90 sastojaka ili komponenata, uključujući
vitamine i mikroelemente. Istaknimo najvažnije sastojke u 100 g bundeve: voda 91,6 g, energija ili energetska
vrijednost 109,2 kJ (26 kcal), masti 0,1
g, proteini 1 g, kolesterol 0 mg, natrij 1
mg, ugljikohidrati 7 g, kalij 430 mg, biljna vlakanca 0,55 g, šećer
2 g, vitamin C 9 mg, kalcij 21 mg, željezo 0,8 mg, vitamin B6 0,061 mg, vitamin K1 1 μg, magnezij 12 mg,
selen 0,3 μg i cink 0,32 mg.
4. Jela
Na internetu postoji mnoštvo specijaliteta
s bučama – od tekućih, slatkih, kiselih,
slanih i hrskavih. Kuhane bundeve upotrjebljavaju se s maslacem kao
samostalno jelo ili prilog te za pripremu umaka i hladnih salata. Bundeva može
biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao i dio nadjeva za palačinke, savijače i pite, najčešće u
kombinaciji sa svježim sirom.
Otkrivamo neke od najmaštovitijih jela koja su fotografijom
i opisom lijepo prikazana na web stranici Podravke https://www.podravka.hr/clanak/2026195/svemoguca-bundeva-recepti-kakve-jos-niste-probali/.
Evo samo nekoliko kulinarski prijedloga: Punjeni krekeri od bundeva, Sladoled od bundeva,
Lazanje od bundeva, Fritule od bundeva, Punjene pohane šnicle s bundevom
muškatna tikva.
Znamo da je zdravo jesti na žlicu. Pritom je varivo od
bundeve i krumpira neizbježno i trebalo bi se često naći na našem jelovniku –
jeftino, nutritivno bogato i prefino. No, istražite i odaberite neke od
recepata s bundevom na internetu!
Nema komentara:
Objavi komentar